Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Posebna jedinica policije danas proslavila 20 godina od osnivanja

Objavljeno: 15.05.2018. 21:55 Autor: UP
UP

Posebna jedinica policija (PJP) danas je obilježila 20 godina od osnivanja. Kako bi datum osnivanja jedne od najelitnijih policijskih jedinica bio zabilježen na pravi način, u policijskom kampu na Zlatici u Podgorici danas je izvedena taktičko – pokazna vježba PJP kojoj su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i vd direktor Uprave policije MUP-a Vesko Damjanović sa saradnicima, dok je Ambasadu SAD u Podgorici, koja je u prethodnom periodu pružala podršku u radu PJP, na ovom događaju predstavljala zamjenica šefa Misije Džudi Kuo.

Pokaznom vježbom pripadnici PJP su još jednom pokazali vještine i znanja koja primjenjuju i u kontinuitetu usavršavaju, kako bi bili na visini zadataka koji im se u radu i djelovanju povjeravaju. U današnjoj pokaznoj vježbi PJP izvedeni su taktika borbe u zatvorenom prostoru, vježba Tima policije na konjima, uspostavljanje javnog reda i mira narušenog u većem obimu, kontrola masovnih okupljanja uz angažovanje službenih konja i pasa i borbenih vozila policije, savladavanje i razoružavanje uz korišćenje znanja borilačkih vještina i rješavanje situacija u putničkom vozilu kad treba presresti, savladati i lišiti slobode lice koje je u bjekstvu, dok je za kraj vježbe upriličen skok padrobranom dva padobranca aerokluba „Špiro Mugoša“ koji su razvili crnogorsku zastavu i zastavu PJP.

Komandant Posebne jedinice policije Veselin Magovčević osvrnuo se na period kada je osnovana ova jedinica, 1998. godinu, kada je menadžment tadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova, uzimajući u obzir aktuelni bezbjednosni momenat, odlučio da je za rješavanje najsloženijih bezbjednosnih situacija sa povećanim rizikom potrebno oformiti efikasne mobilne snage skoncentrisane u jednoj organizacionoj cjelini odnosno PJP. Magovčević se zahvalio i bivšim komandantima PJP na doprinosu u razvijanju i jačanju jedinice. Ova jedinica, čija su načela čast, poštenje i patriotizam, je, kazao je komandant Magovčević, od momenta osnivanja realizovala svaki zadatak koji je pred nju bio postavljen, a od kojih su mnogi bili visokorizički i složeni. Zato je PJP bila i ostala jedinica kojom se policija ponosi i koja će i dalje izvršavati zadatke kojima će čuvati i braniti mir i bezbjednost domovine i njenih građana, rekao je komandant.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i vd direktor Uprave policije Vesko Damjanović su komandantu i pripadnicima Posebne jedinice policije čestitali jubilej i pohvalili izuzetnu profesionalnost ove jedinice koja je svoju odgovornost, posvećenost i predanost poslovima i zadacima pokazala u vremenu koje je iza nas. Ministar Nuhodžić je kazao da je Posebna jedinica policije važan segment Uprave policije i MUP-a i Ministarstvo će, koliko to mogućnosti budu dozvoljavale, i u budućem periodu planirati i opredjeljivati sredstva za poboljšanje uslova u kojima rade pripadnici PJP. VD direktor Damjanović je rekao da vjeruje da će PJP i ubuduće biti na visini svih zadataka koji budu povjeravani ovoj jedinici a koji su od važnosti za kvalitetno i efikasno obavljanje poslova u policijskoj nadležnosti.

U ime bivših komandanata PJP, jedinici se obratio Dragan Blagojević. Komandant PJP Veselin Magovčević je na kraju svečanosti, u znak zahvalnosti za doprinos radu ove jedinice, uručio plakete ministru Nuhodžiću, vd direktoru Damjanoviću, zamjenici šefa Misije u Ambasadi SAD u Podgorici Džudi Kuo, kao i bivšim komandantima PJP, vd komandantu SAJ-a, komandiru službe zaštite i spašavanja i službenicima PJP koji su u prethodnom periodu postigli izuzetne radne rezultate.

UP
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?