Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Посебна јединица полиције данас прославила 20 година од оснивања

Објављено: 15.05.2018. 21:55 Аутор: УП
UP

Посебна јединица полиција (ПЈП) данас је обиљежила 20 година од оснивања. Како би датум оснивања једне од најелитнијих полицијских јединица био забиљежен на прави начин, у полицијском кампу на Златици у Подгорици данас је изведена тактичко – показна вјежба ПЈП којој су присуствовали министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и вд директор Управе полиције МУП-а Веско Дамјановић са сарадницима, док је Амбасаду САД у Подгорици, која је у претходном периоду пружала подршку у раду ПЈП, на овом догађају представљала замјеница шефа Мисије Џуди Куо.

Показном вјежбом припадници ПЈП су још једном показали вјештине и знања која примјењују и у континуитету усавршавају, како би били на висини задатака који им се у раду и дјеловању повјеравају. У данашњој показној вјежби ПЈП изведени су тактика борбе у затвореном простору, вјежба Тима полиције на коњима, успостављање јавног реда и мира нарушеног у већем обиму, контрола масовних окупљања уз ангажовање службених коња и паса и борбених возила полиције, савладавање и разоружавање уз коришћење знања борилачких вјештина и рјешавање ситуација у путничком возилу кад треба пресрести, савладати и лишити слободе лице које је у бјекству, док је за крај вјежбе уприличен скок падробраном два падобранца аероклуба „Шпиро Мугоша“ који су развили црногорску заставу и заставу ПЈП.

Командант Посебне јединице полиције Веселин Маговчевић осврнуо се на период када је основана ова јединица, 1998. годину, када је менаџмент тадашњег Министарства унутрашњих послова, узимајући у обзир актуелни безбједносни моменат, одлучио да је за рјешавање најсложенијих безбједносних ситуација са повећаним ризиком потребно оформити ефикасне мобилне снаге сконцентрисане у једној организационој цјелини односно ПЈП. Маговчевић се захвалио и бившим командантима ПЈП на доприносу у развијању и јачању јединице. Ова јединица, чија су начела част, поштење и патриотизам, је, казао је командант Маговчевић, од момента оснивања реализовала сваки задатак који је пред њу био постављен, а од којих су многи били високоризички и сложени. Зато је ПЈП била и остала јединица којом се полиција поноси и која ће и даље извршавати задатке којима ће чувати и бранити мир и безбједност домовине и њених грађана, рекао је командант.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и вд директор Управе полиције Веско Дамјановић су команданту и припадницима Посебне јединице полиције честитали јубилеј и похвалили изузетну професионалност ове јединице која је своју одговорност, посвећеност и преданост пословима и задацима показала у времену које је иза нас. Министар Нухоџић је казао да је Посебна јединица полиције важан сегмент Управе полиције и МУП-а и Министарство ће, колико то могућности буду дозвољавале, и у будућем периоду планирати и опредјелјивати средства за побољшање услова у којима раде припадници ПЈП. ВД директор Дамјановић је рекао да вјерује да ће ПЈП и убудуће бити на висини свих задатака који буду повјеравани овој јединици а који су од важности за квалитетно и ефикасно обављање послова у полицијској надлежности.

У име бивших команданата ПЈП, јединици се обратио Драган Благојевић. Командант ПЈП Веселин Маговчевић је на крају свечаности, у знак захвалности за допринос раду ове јединице, уручио плакете министру Нухоџићу, вд директору Дамјановићу, замјеници шефа Мисије у Амбасади САД у Подгорици Џуди Куо, као и бившим командантима ПЈП, вд команданту САЈ-а, командиру службе заштите и спашавања и службеницима ПЈП који су у претходном периоду постигли изузетне радне резултате.

UP
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?