Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

General Daković govorio na naučnoj konferenciji održanoj na Pravnom fakultetu UCG

Objavljeno: 30.05.2018. 21:27 Autor: VCG

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Ilija Daković govorio je na naučnoj konferenciji pod nazivom „Unapređenje sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi – Crna Gora i kolektivni sistem bezbjednosti“. Konferencija je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

General Daković je istakao da se kroz istoriju pokazalo da se samostalno ne može odgovoriti na sve bezbjednosne izazove i prijetnje na koje nailazimo, a koje nijesu uvijek vojnog karaktera.

„Regionalna vojna saradnja nameće se  kao jedno od ključnih sredstava u postizanju zajedničkog cilja - održavanje sigurnog i bezbjednog okruženja u regionu. Ali, i kao zajedničkog odgovora na globalne bezbjednosne izazove, kroz permanentnu komunikaciju na strategijskom nivou,  udruživanje kapaciteta, zajedničku obuku, vježbe i ostale zajedničke aktivnosti iz više oblasti, uz uvažavanje i razumijevanje tradicije, vrijednosti i kulture. Integracija u NATO, članstvo u Evropskoj Uniji i regionalna stabilnost i prosperitet su strateški ciljevi za Crnu Goru, koji predstavljaju pretpostavku za bezbjedniji i sigurniji region“, naglasio je general Daković.

Osim generala Dakovića, Konferenciju su otvorili dekan fakulteta, prof. dr Velimir Rakočević, predsjednik Vijeća za nacionalnu bezbjednost dr Veselin Veljović i direktor Forenzičkog centra UP MUP-a Crne Gore, Zoran Tomčić.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?