Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Raspisan konkurs za projekte Evropskog istraživačkog savjeta (European Research Council) u Horizontu 2020

Objavljeno: 04.06.2018. 20:25 Autor: Ministarstvo nauke
U okviru stuba Izvrsnost u nauci otvoren je poziv ERC Advanced Grant. Evropska komisija kroz ovaj poziv finansiraće istraživače sa iskustvom koji su u fazi razvoja karijere s prepoznatim referencama o istraživačkim dostignućima.

Ovaj poziv je otvoren za istraživače svih nacionalnosti i starosnih dobi koji imaju namjeru da realizuju istraživanje u bilo kojoj državi članici (EU MS) ili pridruženoj zemlji (AC), uključujući matičnu zemlju, odnosno instituciju, koji su u naprednoj fazi svoje karijere (tzv. Advanced Grants) i nezavisni u istraživanju sa dokazanim iskustvom, vještinom upravljanja timom i istraživanjem.

Projekti koje finansira ERC najbolja su istraživanja u Evropi i dodjeljuju se naučnicima isključivo na osnovu izvrsnosti njihovog istraživačkog rada. Projekti moraju biti ambiciozni, doprinijeti pomjeranju granica u nauci, biti izuzetno inovativni i nekonvencionalni. Naučnici treba da predstave portfolio kojim se dokazuju izuzetni rezultati istraživanja u posljednjih 10 godina.

Od rukovodioca istraživanja se očekuje da pokaže dostignuća koja su odgovarajuća za njegovu oblast i ispunjava barem jedan od sljedećih kriterijuma:

» 10 publikacija kao vodeći autor (ili u onim oblastima gdje je abecedni red autorstva uslov, jedan od autora) u vodećim međunarodnim recenziranim multidisciplinarnim naučnim časopisima i/ili u vodećim međunarodnim recenziranim časopisima i recenziranim konferencijama u njegovoj odgovarajućoj oblasti;
» 3 vodeće istraživačke monografije, od kojih je najmanje jedna prevedena na drugi jezik. Ovaj kriterijum je relevantan za oblasti gdje je objavljivanje monografije uslov (npr. humanističke i društvene nauke).

Druga alternativna mjerila koja se mogu razmatrati (pojedinačno ili u kombinaciji) kao indikativna u kontekstu izvanrednih priznanja u posljednjih 10 godina:

» 5 odobrenih patenata;
» 10 održanih prezentacija po pozivu na prepoznatim međunarodnim konferencijama i naprednim školama;
» 3 vodeće međunarodne konferencije ili kongresa u kojima je rukovodilac istraživanja učestvovao u njihovoj organizaciji kao član upravnog i/ili organizacionog odbora;
» Međunarodno priznanje kroz naučne ili umjetničke nagrade ili članstva u poznatim akademijama;
» Značajan doprinos u započinjanju karijere izuzetnih istraživača;
» Priznato liderstvo u industrijskim inovacijama.

Rukovodilac istraživanja može biti bilo gdje u svijetu u trenutku apliciranja, ali istraživanje i ERC grant mora implementirati u EU MS/AC. U momentu apliciranja rukovodilac ne mora biti zaposlen u instituciji domaćinu (Host Institution - univerzitet, istraživački centar, institut, privredno društvo), ali tokom trajanja projekta mora. Vrijeme koje rukovodilac mora posvetiti ERC projektu je minimum 30% od ukupnog radnog vremena.

Projektom upravlja rukovodilac u saradnji sa institucijom domaćinom i timom koji je okupljen oko njega. Institucija domaćin se obavezuje na obezbjeđivanje najboljih uslova za rukovodioca istraživanja i kvalitetnu finansijsku implementaciju projekta. Uobičajeno je da cijeli tim dolazi iz iste institucije kao i rukovodilac istraživanja. Ukoliko postoji dovoljna opravdanost, članovi tima mogu biti i u drugim institucijama, bilo u istoj zemlji gdje i rukovodilac, u EU MS ili AC, ali i zemljama van Evrope.

Članovi tima mogu biti bilo koje starosne dobi, porijekla, akademskog statusa (istraživači sa iskustvom, postdoktoranti, studenti doktorskih studija).

ERC projekte karakteriše inovativan pristup istraživanju u novim oblastima (emerging fields) i pomjeranje granica u nauci. Izvrsnost je jedini i osnovni kriterijum evaluacije – izvrsnost i istraživača i predloga projekata.

Cjelokupan predlog projekta se sastoji od:
Dio A: Administrativna forma: Opšte informacije, Administrativni podaci organizacije, Budžet, Etička pitanja i Specifična pitanja vezana za poziv;
Dio B1 i B2: Istraživački predlog projekta;
Izjava o podršci institucije domaćina.
Za ocjenjivanje ERC Advanced Grant prijedloga zaduženi su ERC paneli, koji obuhvataju sve oblasti nauka, a koji su podijeljeni u tri glavna istraživačka domena:
Fizičke i inženjerske nauke: 10 panela
Prirodne nauke: 9 panela
Društvene i humanističke nauke: 6 panela
Rukovodilac sam određuje kom panelu podnosi predlog projekta.

Poziv je otvoren do 30. avgusta 2018. godine do 17:00h.

Dodatne informacije: Milena Milonjić, nacionalna kontakt osoba za Evropski istraživački savjet - ERC, e-mail: milena.milonjic@mna.gov.me, a takođe sva pitanja vezana za ovaj poziv možete uputiti i na e-mail adresu: ERC-2018-AdG-APPLICANTS@ec.europa.eu

Radni program možete preuzeti ovdje: h2020-wp18-erc_en.pdf
Informacije za učesnike: h2020-guide18-erc-adg_en.pdf
Formular predloga projekta možete preuzeti ovdje: h2020-call-pt-erc-adg-2018_en.pdf

Interesantne video klipove možete pogledati ovdje:
Step by step to ERC grants - https://vimeo.com/117398570
What it takes to win an ERC grant - https://vimeo.com/191447326
How I got my ERC grant - https://vimeo.com/146915193
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?