Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Расписан конкурс за пројекте Европског истраживачког савјета (Еуропеан Ресеарцх Цоунцил) у Хоризонту 2020

Објављено: 04.06.2018. 20:25 Аутор: Министарство науке
У оквиру стуба Изврсност у науци отворен је позив ЕРЦ Адванцед Грант. Европска комисија кроз овај позив финансираће истраживаче са искуством који су у фази развоја каријере с препознатим референцама о истраживачким достигнућима.

Овај позив је отворен за истраживаче свих националности и старосних доби који имају намјеру да реализују истраживање у било којој држави чланици (ЕУ МС) или придруженој земљи (АЦ), укључујући матичну земљу, односно институцију, који су у напредној фази своје каријере (тзв. Адванцед Грантс) и независни у истраживању са доказаним искуством, вјештином управљања тимом и истраживањем.

Пројекти које финансира ЕРЦ најбоља су истраживања у Европи и додјељују се научницима искључиво на основу изврсности њиховог истраживачког рада. Пројекти морају бити амбициозни, допринијети помјерању граница у науци, бити изузетно иновативни и неконвенционални. Научници треба да представе портфолио којим се доказују изузетни резултати истраживања у посљедњих 10 година.

Од руководиоца истраживања се очекује да покаже достигнућа која су одговарајућа за његову област и испуњава барем један од сљедећих критеријума:

» 10 публикација као водећи аутор (или у оним областима гдје је абецедни ред ауторства услов, један од аутора) у водећим међународним рецензираним мултидисциплинарним научним часописима и/или у водећим међународним рецензираним часописима и рецензираним конференцијама у његовој одговарајућој области;
» 3 водеће истраживачке монографије, од којих је најмање једна преведена на други језик. Овај критеријум је релевантан за области гдје је објављивање монографије услов (нпр. хуманистичке и друштвене науке).

Друга алтернативна мјерила која се могу разматрати (појединачно или у комбинацији) као индикативна у контексту изванредних признања у посљедњих 10 година:

» 5 одобрених патената;
» 10 одржаних презентација по позиву на препознатим међународним конференцијама и напредним школама;
» 3 водеће међународне конференције или конгреса у којима је руководилац истраживања учествовао у њиховој организацији као члан управног и/или организационог одбора;
» Међународно признање кроз научне или умјетничке награде или чланства у познатим академијама;
» Значајан допринос у започињању каријере изузетних истраживача;
» Признато лидерство у индустријским иновацијама.

Руководилац истраживања може бити било гдје у свијету у тренутку аплицирања, али истраживање и ЕРЦ грант мора имплементирати у ЕУ МС/АЦ. У моменту аплицирања руководилац не мора бити запослен у институцији домаћину (Хост Институтион - универзитет, истраживачки центар, институт, привредно друштво), али током трајања пројекта мора. Вријеме које руководилац мора посветити ЕРЦ пројекту је минимум 30% од укупног радног времена.

Пројектом управља руководилац у сарадњи са институцијом домаћином и тимом који је окупљен око њега. Институција домаћин се обавезује на обезбјеђивање најбољих услова за руководиоца истраживања и квалитетну финансијску имплементацију пројекта. Уобичајено је да цијели тим долази из исте институције као и руководилац истраживања. Уколико постоји довољна оправданост, чланови тима могу бити и у другим институцијама, било у истој земљи гдје и руководилац, у ЕУ МС или АЦ, али и земљама ван Европе.

Чланови тима могу бити било које старосне доби, поријекла, академског статуса (истраживачи са искуством, постдокторанти, студенти докторских студија).

ЕРЦ пројекте карактерише иновативан приступ истраживању у новим областима (емергинг фиелдс) и помјерање граница у науци. Изврсност је једини и основни критеријум евалуације – изврсност и истраживача и предлога пројеката.

Цјелокупан предлог пројекта се састоји од:
Дио А: Административна форма: Опште информације, Административни подаци организације, Буџет, Етичка питања и Специфична питања везана за позив;
Дио Б1 и Б2: Истраживачки предлог пројекта;
Изјава о подршци институције домаћина.
За оцјењивање ЕРЦ Адванцед Грант приједлога задужени су ЕРЦ панели, који обухватају све области наука, а који су подијељени у три главна истраживачка домена:
Физичке и инжењерске науке: 10 панела
Природне науке: 9 панела
Друштвене и хуманистичке науке: 6 панела
Руководилац сам одређује ком панелу подноси предлог пројекта.

Позив је отворен до 30. августа 2018. године до 17:00х.

Додатне информације: Милена Милоњић, национална контакт особа за Европски истраживачки савјет - ЕРЦ, е-маил: милена.милоњиц@мна.гов.ме, а такође сва питања везана за овај позив можете упутити и на е-маил адресу: ЕРЦ-2018-АдГ-АППЛИЦАНТС@ец.еуропа.еу

Радни програм можете преузети овдје: х2020-wп18-ерц_ен.пдф
Информације за учеснике: х2020-гуиде18-ерц-адг_ен.пдф
Формулар предлога пројекта можете преузети овдје: х2020-цалл-пт-ерц-адг-2018_ен.пдф

Интересантне видео клипове можете погледати овдје:
Степ бy степ то ЕРЦ грантс - хттпс://вимео.цом/117398570
Wхат ит такес то wин ан ЕРЦ грант - хттпс://вимео.цом/191447326
Хоw И гот мy ЕРЦ грант - хттпс://вимео.цом/146915193
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?