Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mehmed Zenka:Sve je veća potreba za ostvarivanjem politike jednakih mogućnosti

Objavljeno: 12.06.2018. 21:38 Autor: PR služba

Potreba da budemo sve aktivniji u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici danas je sve vidljivija, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru sa članovima/icama delegacije Republike Kosovo koji borave u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Delegaciju predvodi zamjenik ministra pravde Naim Ćeljaj (Naim Qelaj) koji ujedno obavlja i funkciju nacionalnog koordinatora protiv nasilja u porodici. Ministar Zenka rekao je da su posljedice ovog izrazito negativnog društvenog fenomena dalekosežne, nažalost po društvo u cjelini, porodicu i pojedinca. Nasilje nije samo jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, već se ono izuzetno loše odražava i na društvenu dobit, zdravstvenu zaštitu, radnu produktivnost, bezbjednost, budžet.

Delegacija Republiike Kosovo iskazala je posebno interesovanje za Istanbulsku konvenciju. Ministar Zenka upoznao je sagovornike/ice sa činjenicom da je Crna Gora među prvih pet zemalja koje su ratifikovale ovaj najvažniji međunarodni dokument u oblasti zaštite žena od nasilja i nasilja u porodici. On je naveo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava prati sprovođenje ove Konvencije, a da je njeno sprovođenje nadležan resor rada i socijalnog staranja. Sagovornici su se saglasili da su žene sve češće izložene psihičkom nasilju, međutim da je jednako tako evidentno prisustvo i ekonomskog i fizičkog nasilja.

Tokom razgovora je još jednom pohvaljena saradnja Crne Gore i Republike Kosovo. Ćeljaj je zahvalio na prijemu i, upoznavši se sa nadležnostima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predložio da se u najskorije vrijeme organizuje bilateralni sastanak relevantnih predstavnika/ica institucionalnih mehanizama za postizanje rodne ravnopravnosti dviju država, na kojem bi se razmijenila pozitivna iskustva i dalje unaprijedile prakse u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti, posebno u dijelu borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?