Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мехмед Зенка:Све је већа потреба за остваривањем политике једнаких могућности

Објављено: 12.06.2018. 21:38 Аутор: ПР служба

Потреба да будемо све активнији у борби против насиља над женама и насиља у породици данас је све видљивија, истакао је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка у разговору са члановима/ицама делегације Републике Косово који бораве у радној посјети Црној Гори.

Делегацију предводи замјеник министра правде Наим Ћељај (Наим Qелај) који уједно обавља и функцију националног координатора против насиља у породици. Министар Зенка рекао је да су посљедице овог изразито негативног друштвеног феномена далекосежне, нажалост по друштво у цјелини, породицу и појединца. Насиље није само један од најтежих облика кршења људских права, већ се оно изузетно лоше одражава и на друштвену добит, здравствену заштиту, радну продуктивност, безбједност, буџет.

Делегација Републиике Косово исказала је посебно интересовање за Истанбулску конвенцију. Министар Зенка упознао је саговорнике/ице са чињеницом да је Црна Гора међу првих пет земаља које су ратификовале овај најважнији међународни документ у области заштите жена од насиља и насиља у породици. Он је навео да Министарство за људска и мањинска права прати спровођење ове Конвенције, а да је њено спровођење надлежан ресор рада и социјалног старања. Саговорници су се сагласили да су жене све чешће изложене психичком насиљу, међутим да је једнако тако евидентно присуство и економског и физичког насиља.

Током разговора је још једном похваљена сарадња Црне Горе и Републике Косово. Ћељај је захвалио на пријему и, упознавши се са надлежностима Министарства за људска и мањинска права, предложио да се у најскорије вријеме организује билатерални састанак релевантних представника/ица институционалних механизама за постизање родне равноправности двију држава, на којем би се размијенила позитивна искуства и даље унаприједиле праксе у области постизања родне равноправности, посебно у дијелу борбе против насиља над женама и насиља у породици.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?