Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Uručeni sertifikati za 23 polaznika PACT obuke za javno računovodstvo

Objavljeno: 15.06.2018. 21:26 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Uspješnim polaznicima druge generacije programa obuke za računovođe u javnom sektoru Crne Gore (PACT) danas su uručeni prestižni sertifikati Međunarodnog ovlašćenog instituta za javne finansije i računovodstvo (CIPFA).

Otvarajući ceremoniju dodjele sertifikata generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović se zahvalio donatorima i partnerima na projektu: ambasadi SAD-a, Vladi Republike Slovenije, CEF-u i institutu CIPFA koji su prepoznali i podržali napore Vlade Crne Gore za unapređenje kadrovskih kapaciteta u oblasti računovodstva u javnom sektoru čime se postavljaju temelji reforme u ovoj oblasti.

Načelnica Sektora za obuku i razvoj kadrova u Upravi za kadrove, Blaženka Dabanović podsjetila je da je obuka počela 2017. godine te da je od 40 polaznika obuku uspješno završilo njih 23 što ukazuje na zahtjevnost programa koji je iziskivao volju i predanost.

Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, Mitja Močnik je podsjetio da dobijeni sertifikati predstavljaju najveći međunarodni standard za računovođe i naglasio ulogu Razvojne saradnje Slovenije čijim sredstvima je finansijski podržan projekat. Sredstvima Razvojne saradnje finansirani su slični projekti u državama Zapadnog Balkana dok Crna Gora spada u prioritetne programe finansiranja.

Podsjećajući na uspjeh kandidata, Džudi Kuo, zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori je saopštila da će polaznici obuke stečenim znanjem i iskustvom doprinijeti u daljim integracijama Crne Gore u Evropsku Uniju. Takođe, kako je naglasila efikasno i odgovorno upravljanje u javnom sektoru doprinosi jačanju povjerenja u institucije, povećanju transparentnosti i vladavini prava.

Rukovoditeljka međunarodnog odjeljenja u Ovlašćenom institutu za javne finansije i računovodstvo (CIPFA), Đilijan Foset je poručila da je obuka omogućila sticanje stručnih znanja u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, dok je direktorica Centra za izvrsnost u finansijama, Jana Repanšek najavila da će i dalje podržavati implementaciju reformi i da će stečena znanja poboljšati poslujuću praksu u Crnoj Gori.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?