Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor državnog sekretara Ministarstva zdravlja Milovana Vujovića na otvaranju XXIII ECPD Međunarodne ljetnje škole menadžmenta zdravstvenih institucija

Objavljeno: 26.06.2018. 01:52 Autor: Ministarstvo zdravlja
Poštovani gosti, dragi prijatelji,
 
Zadovoljstvo mi je da u ime Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore učestvujem u radu Međunarodne ljetnje škole zdravstvenog menadžmenta, koju organizuje Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija. Izborom važnih i aktuelnih tema, višegodišnja uspješna saradnja Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija (ECPD) i Ministarstva zdravlja Crne Gore rezultira organizovanjem ovako velikih I važnih skupova.
U većini zemalja, zdravstveni sistemi suočavali su se ogromnim izazovima, izazvanim širokim spektrom faktora među kojima je i ekonomska kriza. Rast troškova vezanih za pružanje zdravstvenih usluga, pojavu novih tehnologija u zdravstvu, novih i skupih lijekova, povećanje svijesti o potrebi brige za zdravlje, starenje populacije, klimatske promjene, socijalne nejednakosti, migracije stanovništva i drugi faktori, utiču na nosioce zdravstvene politike da sprovode značajne promjene koje će poboljšati kvalitet u pružanju zdravstvene zaštite. I crnogorski zdravstveni resor kvalitet I dostupnost zdravstvenih usluga postavlja kao imperative u svojim aktivnostima.
Zdrava populacija je potencijalno najvažniji resurs društva u svim segmentima razvoja,doprinoseći njegovom sveukupnom socijalnom i ekonomskom napretku. Stoga je posebnu pažnju potrebno posvetiti zdravlju i uslovima za očuvanje i unapređenje zdravlja, koji se ostvaruju ne samo djelovanjem zdravstvenog, već angažovanjem svih društvenih sektora. Zato ulaganje u zdravstveni system predstavlja ulaganje u budući ljudski razvoj i dobro funkcionalni zdravstveni sistemi su bitni za poboljšanje zdravlja društava uopšte. Dobro zdravlje dodaje vrijednost ljudskim resursima koje imamo i stvara solidan temelj za razvoj i inovacije u drugim sektorima.
Principi solidarnosti, univerzalnosti, jednakosti, dostupnosti i kvaliteta, koji su osnova za izgradnju održivog i integrisanog sistema zdravstvene zaštite, sa građaninom u centru sistema, su nosioci socijalno orjentisanog evropskog sistema zdravstva ka kome teži i Crna Gora.
Želim vam uspješan rad i ugodan boravak u Crnoj Gori proglašavam XXIII ECPD Međunarodnu ljetnju školu menadžment zdravstvenih institucija.

Hvala
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?