Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор државног секретара Министарства здравља Милована Вујовића на отварању XXИИИ ЕЦПД Међународне љетње школе менаџмента здравствених институција

Објављено: 26.06.2018. 01:52 Аутор: Министарство здравља
Поштовани гости, драги пријатељи,
 
Задовољство ми је да у име Министарства здравља и Владе Црне Горе учествујем у раду Међународне љетње школе здравственог менаџмента, коју организује Европски центар за мир и развој Универзитета за мир Уједињених нација. Избором важних и актуелних тема, вишегодишња успјешна сарадња Европског центра за мир и развој Универзитета за мир Уједињених нација (ЕЦПД) и Министарства здравља Црне Горе резултира организовањем овако великих И важних скупова.
У већини земаља, здравствени системи суочавали су се огромним изазовима, изазваним широким спектром фактора међу којима је и економска криза. Раст трошкова везаних за пружање здравствених услуга, појаву нових технологија у здравству, нових и скупих лијекова, повећање свијести о потреби бриге за здравље, старење популације, климатске промјене, социјалне неједнакости, миграције становништва и други фактори, утичу на носиоце здравствене политике да спроводе значајне промјене које ће побољшати квалитет у пружању здравствене заштите. И црногорски здравствени ресор квалитет И доступност здравствених услуга поставља као императиве у својим активностима.
Здрава популација је потенцијално најважнији ресурс друштва у свим сегментима развоја,доприносећи његовом свеукупном социјалном и економском напретку. Стога је посебну пажњу потребно посветити здрављу и условима за очување и унапређење здравља, који се остварују не само дјеловањем здравственог, већ ангажовањем свих друштвених сектора. Зато улагање у здравствени сyстем представља улагање у будуц́и људски развој и добро функционални здравствени системи су битни за побољшање здравља друштава уопште. Добро здравље додаје вриједност људским ресурсима које имамо и ствара солидан темељ за развој и иновације у другим секторима.
Принципи солидарности, универзалности, једнакости, доступности и квалитета, који су основа за изградњу одрживог и интегрисаног система здравствене заштите, са грађанином у центру система, су носиоци социјално орјентисаног европског система здравства ка коме тежи и Црна Гора.
Желим вам успјешан рад и угодан боравак у Црној Гори проглашавам XXИИИ ЕЦПД Међународну љетњу школу менаџмент здравствених институција.

Хвала
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?