Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Razmjena iskustva sa Slovenijom u cilju razvoja sektora morskog ribarstva

Objavljeno: 19.06.2018. 21:40 Autor: MPRR

Iskustva Slovenije u oblasti morskog ribarstva, u dijelu institucionalnog razvoja u periodu pristupanja EU, a posebno na planu sprječavanja nelegalnog ribolova, značajno je za Crnu Goru koja je intenzivirala aktivnosti na uspostavljanju i jačanju institucija, u cilju razvoju ovog sektora.  

 

U cilju razmjene iskustva na ove teme, u okviru bilateralne saradnje dvije zemlje, održana je radionica na Institutu za biologiju mora iz Kotora, na temu „Razmjena iskustva, sa osvrtom na sprečavanje nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova“.


Radionici su prisustvovali predstavnici administracije i inspekcije Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, kao i naučnici iz Instituta za biologiju mora.


Kolege iz Slovenije predstavile su stanje ribarstva u Sloveniji, kao i tok razvoja sektora kroz proces pridruživanja EU. Napravljen je osvrt na upravljanje ribarstvom od strane administracije, terenske aktivnosti, a sve u cilju bolje implementacije propisa. Predstavnici Slovenije istakli su važnost koordinacije svih državnih tijela u borbi protiv nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova. Ovim problemom, kako su naveli, osim ribarske inspekcije i administracije, podjednako se bavi i pomorska policija, uprava za pomorstvo, finansijska uprava, kao i agencija za zaštitu životne sredine. Posebno je istaknuta važnost adekvatne kontrole tržišta ribe i morskih plodova.


Na radionici je bilo riječi o iskustvima Slovenije u sprovođenju propisa za izdavanje ribarske dozvole, identifikaciju plovila i ribarskih alata, praćenje plovila satelitskim sistemima i sistemima automatske identifikacije, dnevnika ulova, ali i priprema planova upravljanja ribarstvom.  


Dio radionice održan je na terenu. Crnogorski inspektori za morsko ribarstvo su sa kolegama iz Slovenije obavili niz kontrola, čime su se upoznali sa načinom rada i korišćenja određenih alata za vršenje kontrole.



PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?