Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Размјена искуства са Словенијом у циљу развоја сектора морског рибарства

Објављено: 19.06.2018. 21:40 Аутор: МПРР

Искуства Словеније у области морског рибарства, у дијелу институционалног развоја у периоду приступања ЕУ, а посебно на плану спрјечавања нелегалног риболова, значајно је за Црну Гору која је интензивирала активности на успостављању и јачању институција, у циљу развоју овог сектора.  

 

У циљу размјене искуства на ове теме, у оквиру билатералне сарадње двије земље, одржана је радионица на Институту за биологију мора из Котора, на тему „Размјена искуства, са освртом на спречавање нелегалног, непријављеног и нерегулисаног риболова“.


Радионици су присуствовали представници администрације и инспекције Директората за рибарство Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе, као и научници из Института за биологију мора.


Колеге из Словеније представиле су стање рибарства у Словенији, као и ток развоја сектора кроз процес придруживања ЕУ. Направљен је осврт на управљање рибарством од стране администрације, теренске активности, а све у циљу боље имплементације прописа. Представници Словеније истакли су важност координације свих државних тијела у борби против нелегалног, непријављеног и нерегулисаног риболова. Овим проблемом, како су навели, осим рибарске инспекције и администрације, подједнако се бави и поморска полиција, управа за поморство, финансијска управа, као и агенција за заштиту животне средине. Посебно је истакнута важност адекватне контроле тржишта рибе и морских плодова.


На радионици је било ријечи о искуствима Словеније у спровођењу прописа за издавање рибарске дозволе, идентификацију пловила и рибарских алата, праћење пловила сателитским системима и системима аутоматске идентификације, дневника улова, али и припрема планова управљања рибарством.  


Дио радионице одржан је на терену. Црногорски инспектори за морско рибарство су са колегама из Словеније обавили низ контрола, чиме су се упознали са начином рада и коришћења одређених алата за вршење контроле.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?