Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak regionalnih institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost -„Balkanska regija“

Objavljeno: 21.06.2018. 14:48 Autor: PR služba

Podgorica je bila domaćin trodnevnog sastanka regionalnih institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost -„Balkanske regije“ u periodu od 18. - 21. juna 2018. godine.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, prepoznajući značaj regionalne saradnje mehanizama za rodnu ravnopravnost, a u skladu sa Sarajevskom deklaracijom, koja je definisala modele saradnje pruža punu podršku radu Regionalnog koordinacionog odbora, regionalnim projektima i inicijativama usmjerenim na postizanje rodne  ravnopravnosti i ljudskih prava žena na prostorima Zapadnog Balkana i šire. Tokom trodnevnog sastanka organizovana je i posjeta Skupštini Crne Gore i upriličen sastanak sa predsjednicom Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Nadom Drobnjak i njenim saradnicima/ama.

Na trodnevnom sastanku razgovaralo se o realizovanim aktivnostima u prethodnom periodu i aktuelnim događajima vezanim uz inicijativu regionalne saradnje, a definisani su prioriteti, programi i projekti „Balkanske regije“. Dogovoren je nastavak dosadašnje uspješne saradnje. Tom prilikom je razmotrena inicijativa Regionalnog koordinacionog odbora za pružanje stručne podrške implementaciji  UN Rezolucije 1325 „Žene, mir, bezbjednost“u opštini Ulcinj, kroz izradu i usvajanje Lokalnog akcionog plana za primjenu ove Rezolucije. Opština Ulcinj je prepoznata kao karakteristična lokalna zajednica zbog multikulturalnosti i multinacionalnosti. Na sastanku je razvgovarano i o sakupljanju najboljih praksi i iskustava iz regiona, čime bi se Regionalni koordinacioni odbor i  „Balkanska regija“ predstavila na narednoj sjednici UN Komisije o statusu žena (UNCSW).

Najavljena je i  regionalna konferencija koja će se održati u Sarajevu u septembru na kojoj će biti predstavljen „contry profile“ svake države, sa najboljim praksama, kao i oblastima u kojima je potrebna dodatna ekspertiza.

Na marginama sastanka Regionalnog koordinacionog odbora mehanizama za rodnu ravnopravnost/”Balkanske regije”, ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka susreo se i razgovarao sa predstavnicama ovog tijela, Višnjom Ljubičić pravobraniteljicom za ravnopravnost polova Republike Hrvatske i Samrom Hadžiabdić - Filipović direktoricom Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine. Sastanak je održan u Ulcinju, a istom su prisustvovali i predsjednik i potpredsjednica opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić i Hatidže Gjoni.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?