Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministri Zenka i Bogdanović položili vijenac na Spomen obilježju u znak sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih

Objavljeno: 11.07.2018. 21:15 Autor: PR službe

mmpmmpmmp11. jul, Dan sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991-2001. obilježen je danas, u spomen parku “Pobrežje”, u organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore, kao izvornog inspiratora ustanovljivanja istog.

U znak sjećanja na pale žrtve i u ime Vlade Crne Gore ministri Mehmed Zenka i Aleksandar Bogdanović položili su vjenac na spomen obilježje.

Nakon poetsko-muzičkog recitala, prisutnima se obratio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka. Ministar Zenka pozvao je sve na mir i razumijevanje, istakavši da svako u sebi nosi mnogo više vrijednosti nego zla, i prema tome treba i da se upravi. Ratovi predstavljaju opšte pomračenje svjesti i savjesti i zbog takvih stanja nerijetko imamo ovakva okupljanja. Ima politika koje, nažalost, smatraju da ono što učini jedan dan rata, deset godina pregovora ne može.

Ministar je naglasio da se za vrijeme Drugog svjetskog rata nije vjerovalo Jevrejima, pa smo tako imali Staro sajmište, Aušvic i sve druge zloglasne logore. Nismo vjerovali šta se dešava u Bosni i Hercegovini, pa je uslijedila Srebrenica.

Ministar je istakao da Crna Gora treba da bude ponosna na dobro i mir koje je sačuvala, te da moramo biti srećni što nismo dozvolili da zlo nadvlada dobro. Sačuvali smo vrijednosti koje i danas imamo. Možemo biti nezadovoljni, jer je moglo biti bolje, ali imamo sreću da ipak nemamo tu sramotu za sobom, kazao je Zenka. Srebrenice se treba prisjećati kako ne bi bilo ostalih i idućih Srebrenica. I danas nailazimo na masovne grobnice na ovim prostorima i imamo na hiljade nestalih lica jer na ovim prostorima svakih 50 ili 60 godina imamo ovakve zločine.

On je poželio vječni mir svima čiji je život ugašen u Srebrenici i tokom ratnih dešavanja u periodu 1991. -2001. godine, dodavši da slika Srebrenice 11. jula treba da ostane vječna opomena svima.

Među brojnim visokim zvanicama bili su i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđij e Suhih, predstavnici državnih institucija, diplomatskog kora, nevladinog sektora.

Skupština je prije devet godina usvajila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici i ustanovljivanju 11. jula kao Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije 1991. - 2001.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?