Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министри Зенка и Богдановић положили вијенац на Спомен обиљежју у знак сјећања на цивилне жртве ратова вођених

Објављено: 11.07.2018. 21:15 Аутор: ПР службе

mmpmmpmmp11. јул, Дан сјећања на цивилне жртве ратова вођених на просторима бивше СФРЈ у периоду 1991-2001. обиљежен је данас, у спомен парку “Побрежје”, у организацији Форума Бошњака Црне Горе, као изворног инспиратора установљивања истог.

У знак сјећања на пале жртве и у име Владе Црне Горе министри Мехмед Зенка и Александар Богдановић положили су вјенац на спомен обиљежје.

Након поетско-музичког рецитала, присутнима се обратио министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка. Министар Зенка позвао је све на мир и разумијевање, истакавши да свако у себи носи много више вриједности него зла, и према томе треба и да се управи. Ратови представљају опште помрачење свјести и савјести и због таквих стања неријетко имамо оваква окупљања. Има политика које, нажалост, сматрају да оно што учини један дан рата, десет година преговора не може.

Министар је нагласио да се за вријеме Другог свјетског рата није вјеровало Јеврејима, па смо тако имали Старо сајмиште, Аушвиц и све друге злогласне логоре. Нисмо вјеровали шта се дешава у Босни и Херцеговини, па је услиједила Сребреница.

Министар је истакао да Црна Гора треба да буде поносна на добро и мир које је сачувала, те да морамо бити срећни што нисмо дозволили да зло надвлада добро. Сачували смо вриједности које и данас имамо. Можемо бити незадовољни, јер је могло бити боље, али имамо срећу да ипак немамо ту срамоту за собом, казао је Зенка. Сребренице се треба присјећати како не би било осталих и идућих Сребреница. И данас наилазимо на масовне гробнице на овим просторима и имамо на хиљаде несталих лица јер на овим просторима сваких 50 или 60 година имамо овакве злочине.

Он је пожелио вјечни мир свима чији је живот угашен у Сребреници и током ратних дешавања у периоду 1991. -2001. године, додавши да слика Сребренице 11. јула треба да остане вјечна опомена свима.

Међу бројним високим званицама били су и предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић, предсједник Скупштине Главног града Ђорђиј е Сухих, представници државних институција, дипломатског кора, невладиног сектора.

Скупштина је прије девет година усвајила Декларацију о прихватању Резолуције Европског парламента о злочину у Сребреници и установљивању 11. јула као Дана сјећања на цивилне жртве ратова вођених на простору бивше Југославије 1991. - 2001.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?