Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Akcija „Radne dozvole“: Krivična prijava protiv pravnog i fizičkog lica zbog KD utaja poreza i doprinosa u iznosu od oko 31.500 eura

Objavljeno: 16.07.2018. 21:00 Autor: UP
Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, sprovodeći akciju „Radne dozvole“, a postupajući na osnovu operativnih saznanja, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom podnijeli krivičnu prijavu protiv jednog fizičkog i jednog pravnog lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i na taj način pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od oko 31.500 eura.

S tim u vezi, nakon izvršenih provjera poslicijski službenci su, 16.07.2018. godine, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom podnijeli krivičnu prijavu protiv privrednog društva „Niveda“ d.o.o. Herceg Novi i N.Č. izvršnog direktora u ovom pravnom licu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u iznosu od 31.533 eura. On su, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinili na način što su, u periodu od 2016 – 2018. godine, shodno Zakonu o strancima od Ministrastva unutrašnjih poslova pribavili dozvole za privremeni boravak i rad stranih državljana, koji su bili angažovani u ovom pravnom licu, a da te strane državljane nisu shodno Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju prijavili na osiguranje, niti po tom osnovu za ta lica izvršili uplatu poreza i doprinosa. N.Č. je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio na način što je, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza, tj. nije prijavio zakonito stečene prihode koji su od uticaja na utvrđivanje poreskih obaveza. Na ovaj način su pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznos od iznosu od 31.533 eura.
Policijski službenici sprovode akciju „Radne dozvole“, koja je započeta na osnovu operativnih saznanja da više pravnih lica sa područja Crne Gore vrši krivična djela utaja poreza i doprinosa i krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, na način što prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja Crne Gore, neevidentira i neprijavljuje nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima nerezidentne radne snage. Na taj način je u periodu od 2015 – 2017. godine Budžetu Crne Gore pričinjena je šteta u većem iznosu.

U sklopu akcije „Radne dozvole“ do sada je podnijeto osam krivičnih prijava protiv deset fizičkih i deset pravnih lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od oko 730.000 eura.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja, a o rezultatima sprovedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?