Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pljevlja: Pripadnici VCG završili dvonedjeljnu obuku sa pripadnicima NG Mejna

Objavljeno: 26.07.2018. 19:17 Autor: VCG

Pripadnici 2. Pješadijske čete Vojske Crne Gore, stacionirane u Pljevljima završili su dvonedjeljnu obuku sa instruktorima iz sastava Nacionalne garde Mejna. Obuka definisana Državnim programom partnerstva realizovana je u sklopu priprema za ocjenjivanje jedinice po CREVAL sistemu, koji se koristi u oružanim snagama NATO država.

Poručnik Mirko Tomić ocijenio je saradnju izuzetno uspješnom, napominjući brojne koristi od ovakvog oblika razmjene iskustava.

“Osim razmjene iskustava u oblasti tehnika, taktika i procedura, tu su i brojni savjeti koje smo dobili od njih iz bogatog iskustva u oblasti učestvovanja u misijama. Iz svega što smo uradili u prethodne dvije nedjelje možemo imati mnogo pouka, kako za ovo ocjenjivanje, tako i za buduće učestvovanje u mirovnim operacijama“, zaključio je poručnik Tomić.

Major Pol Bosi, direktor Državnog programa partnerstva u Nacionalnoj gardi Mejna, smatra da ovakvi vidovi saradnje ne doprinose samo podizanju nivoa interoperabilnosti oružanih snaga dviju država, već omogućavaju  povezivanje za cijeli život između pripadnika jedinica koje ostvaruju saradnju. Major Bosi je istakao da, na osnovu njegovog dugogodišnjeg iskustva u oblasti saradnje sa pripadnicima Vojske Crne Gore, može tvrditi da su oni dobro uvježbani i izuzetno disciplinovani.

„Posljednje dvije nedjelje u Crnoj Gori bile su izuzetno interesantne. Razmjenjivali smo iskustva u oblasti taktika, tehnika i procedura, kao i procedure planiranja, kako bi u budućnosti Oružane snage SAD i Vojska Crne Gore imale veći nivo interoperabilnosti za zajedničko učestvovanje u misijama. Već nekoliko godina radim na Državnom programu partnerstva  i uvijek sam bio impresioniran radom pripadnika VCG, tako da smo na ovogodišnjem kursu uključili naše petnaestogodišnje učešće u Iraku i Avganistanu i podijelili iskustva sa našim kolegama, kako bismo unaprijedili kapacitete“, zaključio je major Bosi.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?