Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пљевља: Припадници ВЦГ завршили двонедјељну обуку са припадницима НГ Мејна

Објављено: 26.07.2018. 19:17 Аутор: ВЦГ

Припадници 2. Пјешадијске чете Војске Црне Горе, стациониране у Пљевљима завршили су двонедјељну обуку са инструкторима из састава Националне гарде Мејна. Обука дефинисана Државним програмом партнерства реализована је у склопу припрема за оцјењивање јединице по ЦРЕВАЛ систему, који се користи у оружаним снагама НАТО држава.

Поручник Мирко Томић оцијенио је сарадњу изузетно успјешном, напомињући бројне користи од оваквог облика размјене искустава.

“Осим размјене искустава у области техника, тактика и процедура, ту су и бројни савјети које смо добили од њих из богатог искуства у области учествовања у мисијама. Из свега што смо урадили у претходне двије недјеље можемо имати много поука, како за ово оцјењивање, тако и за будуће учествовање у мировним операцијама“, закључио је поручник Томић.

Мајор Пол Боси, директор Државног програма партнерства у Националној гарди Мејна, сматра да овакви видови сарадње не доприносе само подизању нивоа интероперабилности оружаних снага двију држава, већ омогућавају  повезивање за цијели живот између припадника јединица које остварују сарадњу. Мајор Боси је истакао да, на основу његовог дугогодишњег искуства у области сарадње са припадницима Војске Црне Горе, може тврдити да су они добро увјежбани и изузетно дисциплиновани.

„Посљедње двије недјеље у Црној Гори биле су изузетно интересантне. Размјењивали смо искуства у области тактика, техника и процедура, као и процедуре планирања, како би у будућности Оружане снаге САД и Војска Црне Горе имале већи ниво интероперабилности за заједничко учествовање у мисијама. Већ неколико година радим на Државном програму партнерства  и увијек сам био импресиониран радом припадника ВЦГ, тако да смо на овогодишњем курсу укључили наше петнаестогодишње учешће у Ираку и Авганистану и подијелили искуства са нашим колегама, како бисмо унаприједили капацитете“, закључио је мајор Боси.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?