Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Svečano potpisan Izvršni program za naučno-tehnološku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Italije

Objavljeno: 27.07.2018. 20:16 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, i ambasador Republike Italije, NJ. E. Luca Zelioli, potpisali su danas, u prostorijama Inovaciono-preduzetničkog centra “Tehnopolis”, Izvršni program za naučno-tehnološku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Italije, za period 2018-2020.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

- Zadovoljstvo je što smo potpisali Izvršni program. Na ovaj način je stavljen snažan pečat na saradnju između naše dvije zemlje, koje inače imaju veoma prijateljske odnose. Krovni sporazum sa Italijom je potpisan jos 2013. godine, i od tada imamo uspješnu saradnju u smislu bilateralnih programa koji su značajni za naše istraživače, kazala je ministarka Damjanović nakon potpisivanja, i dodala da Italija ima izvanrednu tradiciju kada je u pitanju nauka i tehnologija, a imajući u vidu da je ovom regionu potreban tehnološki oporavak, kooperacija italijanskih i crnogorskih institucija, odnosno naučnika i istraživača, će tome direktno pomoći.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ambasador Republike Italije, NJ. E. Luca Zelioli, kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo što se danas po prvi put potpisuje Izvršni program između dvije zemlje.
- Kao što znate, naši bilateralni odnosi su jako dobri i imaju tradiciju, ali po prvi put sada imamo osnovu za mnogo konkretniju saradnju, kazao je ambasador i dodao da Crna Gora i Republika Italija imaju dobrosusjedske odnose, kao i odličnu saradnju na političkom polju.
Prije potpisivanja Programa, Mješovita komisija za naučnu i tehnološku saradnju je održala svoje prvo zajedničko zasijedanje. Na sastanku je bilo više riječi o izboru projekata koje će obje strane finansirati naredne dvije godine. Riječ je o projektima “od velike važnosti”, koji se realizuju po prvi put između dvije zemlje i odobrena su četiri projekta iz oblasti poljoprivrede i hrane, održivog razvoja, procjenerizika od prirodnih katastrofa i otklanjanje rizika, održivih tehnologija, inženjeringa i resursa.
Takođe, u ovom period će se finansirati i mobilnost istraživača i za to je odobreno pet projekata iz sljedećih oblasti: biotehnologija i medicina, kulturno naslijeđe,održive tehnologije, inženjering i resursi, plavi rast i poljoprivreda i nauka o hrani.
Komisija se usaglasila, nakon internih evaluacija u Republici Italiji i Crnoj Gori, da su odobreni projekti relevantni za istraživače iz obje zemlje i da će implementacija biti uspješna kao do sada, te pomoći umrežavanju sa evropskim institucijama.
Nakon zvaničnog potpisivanja Programa, delegacija Republike Italije je obišla Inovaciono-preduzetnički centar “Tehnopolis”, upoznala se sa infrastrukturom i aktivnostima koji se sprovode u ovom centru, u cilju buduće saradnje i organizovanja različitih naučnih i kulturnih manifestacija.
Podsjetimo, Izvršni program se realizuje na osnovu Sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Italije, potpisanog u Podgorici 26. septembra 2013. godine.

Ovdje možete preuzeti listu odobrenih projekata:
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?