Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свечано потписан Извршни програм за научно-технолошку сарадњу између Владе Црне Горе и Владе Републике Италије

Објављено: 27.07.2018. 20:16 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министарка науке, др Сања Дамјановић, и амбасадор Републике Италије, Њ. Е. Луца Зелиоли, потписали су данас, у просторијама Иновационо-предузетничког центра “Технополис”, Извршни програм за научно-технолошку сарадњу између Владе Црне Горе и Владе Републике Италије, за период 2018-2020.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

- Задовољство је што смо потписали Извршни програм. На овај начин је стављен снажан печат на сарадњу између наше двије земље, које иначе имају веома пријатељске односе. Кровни споразум са Италијом је потписан јос 2013. године, и од тада имамо успјешну сарадњу у смислу билатералних програма који су значајни за наше истраживаче, казала је министарка Дамјановић након потписивања, и додала да Италија има изванредну традицију када је у питању наука и технологија, а имајући у виду да је овом региону потребан технолошки опоравак, кооперација италијанских и црногорских институција, односно научника и истраживача, ће томе директно помоћи.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Амбасадор Републике Италије, Њ. Е. Луца Зелиоли, казао да му је велика част и задовољство што се данас по први пут потписује Извршни програм између двије земље.
- Као што знате, наши билатерални односи су јако добри и имају традицију, али по први пут сада имамо основу за много конкретнију сарадњу, казао је амбасадор и додао да Црна Гора и Република Италија имају добросусједске односе, као и одличну сарадњу на политичком пољу.
Прије потписивања Програма, Мјешовита комисија за научну и технолошку сарадњу је одржала своје прво заједничко засиједање. На састанку је било више ријечи о избору пројеката које ће обје стране финансирати наредне двије године. Ријеч је о пројектима “од велике важности”, који се реализују по први пут између двије земље и одобрена су четири пројекта из области пољопривреде и хране, одрживог развоја, процјенеризика од природних катастрофа и отклањање ризика, одрживих технологија, инжењеринга и ресурса.
Такође, у овом период ће се финансирати и мобилност истраживача и за то је одобрено пет пројеката из сљедећих области: биотехнологија и медицина, културно наслијеђе,одрживе технологије, инжењеринг и ресурси, плави раст и пољопривреда и наука о храни.
Комисија се усагласила, након интерних евалуација у Републици Италији и Црној Гори, да су одобрени пројекти релевантни за истраживаче из обје земље и да ће имплементација бити успјешна као до сада, те помоћи умрежавању са европским институцијама.
Након званичног потписивања Програма, делегација Републике Италије је обишла Иновационо-предузетнички центар “Технополис”, упознала се са инфраструктуром и активностима који се спроводе у овом центру, у циљу будуће сарадње и организовања различитих научних и културних манифестација.
Подсјетимо, Извршни програм се реализује на основу Споразума о научној и технолошкој сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Републике Италије, потписаног у Подгорици 26. септембра 2013. године.

Овдје можете преузети листу одобрених пројеката:
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?