Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Solarnu elektranu bi da grade Kinezi, Arapi i firme iz EU

Objavljeno: 30.08.2018. 18:48 Autor: Ministarstvo ekonomije
Interesovanje za izgradnju solarne elektrane na Možuri, koja će se graditi u Ulcinju na lokalitetu Briska gora, najveće je među ponuđačima iz zemalja Evropske unije, sa Bliskog istoka i iz Kine, a do sada je tendersku dokumentaciju ta zaj projekat otkupilo 11 kompanija, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije

Tenderska komisija će, po zatvaranju javne ponude u ponedjeljak, izvršiti vrednovanje zainteresovanih kompanija i u skladu sa kriterijumima propisanim tenderom, napraviti rang listu.

"Sa prvorangiranim ponuđačem uslijediće potpisivanje ugovora, čime će se stvoriti uslovi za početak izgradnje solarne elektrane", kazali su iz Ministarstva.

Kriterijumi vrednovanja, kako je istaknuto u tenderu su novootvorena radna mjesta, visina zakupnine, tehnička osposobljenost, finansijska sposobnost i učešće domaćih kompanija.

■ ULAGANJE 300 MILIONA

Procijenjena vrijednost izgradnje solara na Briskoj gori je 300 miliona eura, a stvarna vrijednost radova biće poznata nakon što bude izabarana kompanija koja će graditi energetski objekat u Ulcinju.

Plan je da radovi na solaru najduže traju 36 mjeseci.

"U prvoj fazi radova, koji će trajati 18 mjeseci od potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, izgradiće se 50 megavati elektrane. Izgradnja preostalog dijela elektrane do ukupne planirane instalisane snage od 200 megavati, trajaće tri godine od potpisivanja ugovora", istaknuto je u tenderu o davanju u zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Briska gora u ulcinjskoj opštini.

Površina zemljišta, na kojem će se projektovati, izgraditi, koristiti i održavati elektrana, je 6.621.121 kvadratni metar. Važeća prostorno-planska dokumentacija postoji za 2.930.243 metara kvadratnih, a za ostalih 3.690.878 će se donijeti na osnovu idejnog rješenja ponuđača.

■ TRAŽIĆE SE GARANCIJA

U javnom pozivu koji je raspisan u maju, pored ispunjavanja obaveznih uslova za učešće na tenderu, ponuđač dostavlja i bankarsku garanciju na iznos od 100.000 eura plativu na prvi poziv; Pravo učešća imaju pravna, fizička, domaća i strana lica, kao i konzorcijumi.

"Ponuđači prethodno moraju otkupiti tendersku dokumentaciju od Ministarstva za iznos od 5.000 eura, najkasnije deset dana prije roka za podnošenje ponuda.

Uslovi su iskustvo u realizaciji projekata izgradnje solarnih elektrana kumulativne instalisane snage od 400 megavati ili više, kao i iskustvo u realizaciji projekata izgradnje najmanje jedne solarne elektrane, instalisane snage 100 ili više megavati", navodi se u tenderu.
Uslov je i prosječni godišnji bruto prihod veći od 100 miliona eura u poslovnoj 2014, 2015. i 2016. godini koji može biti ekvivalentan u drugoj valuti.

Odluku o izgradnji solarne elektrane donijela je Vlada početkom godine, a u nadležnosti je Komisije za valorizaciju zemljišta na lokalitetu Možura u Ulcinju, kojom predsjedava ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Zemljište će se zakupiti na 30 godina, nakon čega je predviđen prelazak u državno vlasništvo. Početna i najniža cijena zakupa u državnoj svojini je pet centi po metru kvadratnom. Kako je ranije saopšteno, nakon izgradnje solarne elektrane i njenog puštanja u rad, građani neće preko računa za struju plaćati podsticaje za struju proizvedenu iz tog energetskog objekta.

Danica Janković
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?