Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Соларну електрану би да граде Кинези, Арапи и фирме из ЕУ

Објављено: 30.08.2018. 18:48 Аутор: Министарство економије
Интересовање за изградњу соларне електране на Можури, која ће се градити у Улцињу на локалитету Бриска гора, највеће је међу понуђачима из земаља Европске уније, са Блиског истока и из Кине, а до сада је тендерску документацију та зај пројекат откупило 11 компанија, саопштено је Дневним новинама из Министарства економије.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije

Тендерска комисија ће, по затварању јавне понуде у понедјељак, извршити вредновање заинтересованих компанија и у складу са критеријумима прописаним тендером, направити ранг листу.

"Са прворангираним понуђачем услиједиће потписивање уговора, чиме ће се створити услови за почетак изградње соларне електране", казали су из Министарства.

Критеријуми вредновања, како је истакнуто у тендеру су новоотворена радна мјеста, висина закупнине, техничка оспособљеност, финансијска способност и учешће домаћих компанија.

■ УЛАГАЊЕ 300 МИЛИОНА

Процијењена вриједност изградње солара на Бриској гори је 300 милиона еура, а стварна вриједност радова биће позната након што буде изабарана компанија која ће градити енергетски објекат у Улцињу.

План је да радови на солару најдуже трају 36 мјесеци.

"У првој фази радова, који ће трајати 18 мјесеци од потписивања уговора са изабраном компанијом, изградиће се 50 мегавати електране. Изградња преосталог дијела електране до укупне планиране инсталисане снаге од 200 мегавати, трајаће три године од потписивања уговора", истакнуто је у тендеру о давању у закуп земљишта у државној својини на локалитету Бриска гора у улцињској општини.

Површина земљишта, на којем ће се пројектовати, изградити, користити и одржавати електрана, је 6.621.121 квадратни метар. Важећа просторно-планска документација постоји за 2.930.243 метара квадратних, а за осталих 3.690.878 ће се донијети на основу идејног рјешења понуђача.

■ ТРАЖИЋЕ СЕ ГАРАНЦИЈА

У јавном позиву који је расписан у мају, поред испуњавања обавезних услова за учешће на тендеру, понуђач доставља и банкарску гаранцију на износ од 100.000 еура плативу на први позив; Право учешћа имају правна, физичка, домаћа и страна лица, као и конзорцијуми.

"Понуђачи претходно морају откупити тендерску документацију од Министарства за износ од 5.000 еура, најкасније десет дана прије рока за подношење понуда.

Услови су искуство у реализацији пројеката изградње соларних електрана кумулативне инсталисане снаге од 400 мегавати или више, као и искуство у реализацији пројеката изградње најмање једне соларне електране, инсталисане снаге 100 или више мегавати", наводи се у тендеру.
Услов је и просјечни годишњи бруто приход већи од 100 милиона еура у пословној 2014, 2015. и 2016. години који може бити еквивалентан у другој валути.

Одлуку о изградњи соларне електране донијела је Влада почетком године, а у надлежности је Комисије за валоризацију земљишта на локалитету Можура у Улцињу, којом предсједава министарка економије Драгица Секулић. Земљиште ће се закупити на 30 година, након чега је предвиђен прелазак у државно власништво. Почетна и најнижа цијена закупа у државној својини је пет центи по метру квадратном. Како је раније саопштено, након изградње соларне електране и њеног пуштања у рад, грађани неће преко рачуна за струју плаћати подстицаје за струју произведену из тог енергетског објекта.

Даница Јанковић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?