Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvoren CEEPUS konkurs za razmjenu studenata i nastavnog osoblja

Objavljeno: 04.10.2018. 21:18 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Jedan od najznačajnijih multilateralnih programa, Centralno-evropski program univerzitetske razmjene – CEEPUS, otvorio je konkurs za razmjenu studenata i nastavnog osoblja, a rok za prijavu je 31. oktobar. U 2017/18. godini CEEPUS i bilateralnu stipendiju za studijski/istrazivački boravak je dobilo 90 studenata, istraživača i nastavnog osoblja iz Crne Gore, a u našoj zemlji je u okviru CEEPUS programa boravilo 60 studenata i profesora.

CEEPUS program, kao i bilateralni programi mobilnosti pružaju mogućnost crnogorskim studentima da jedan ili dva semestra provedu na nekom od univerziteta u zemlji članici programa saradnje. To je prilika mladim istraživačima da učestvuju u zajednickim naučno-istraživačkim projektima i nastavnom osoblju da budu angažovani kao gostujući predavači.

U Crnoj Gori ovaj program koordinira i administrira Ministarstvo prosvjete. U njega su uključene sljedeće zemlje: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Univerzitet u Prištini/Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.


Najvažnija CEEPUS aktivnost je kreiranje univerzitetskih mreža. CEEPUS mreža predstavlja saradnju najmanje tri univerziteta, iz najmanje dvije CEEPUS zemlje. Razmjena studenata i nastavnog osoblja se vrši u okviru kreiranih univerzitetskih mreža.
U okviru CEEPUS programa, u toku je i konkurs za prijavu tzv. “freemover-a”, koji mogu biti studenti i nastavno osoblje svih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, dakle, ne samo onih koji su uključeni u CEEPUS mreže. Mogućnost dobijanja stipendije „freemover-i“ imaju ukoliko ostane neiskorišćen određen broj stipendija nakon redovnih konkursa za fakultete koji su uključeni u CEEPUS mreže. Freemover-i uglavnom stipendiju dobijaju za ljetnji semestar. Rok za prijavu „freemover-a“ je 30. novembar 2018. godine.


CEEPUS stipendije se dodjeljuju za minimum 3 mjeseca a maksimum 10 mjeseci za studente bečelor i master studija. Duži studijski boravak može biti odobren za studente doktorskih studija. Kraći studijski boravak, u trahanju od 1 do 3 mjeseca se odobrava studentima koji rade magistarsku tezu ili doktorsku disertaciju. Studenti se mogu prijaviti za praktičnu obuku u komercijalnim preduzećima, istraćivačkim centrima, vladinim institucijama ili drugim organizacijama u zemlji domaćinu, pod uslovom da postoji jasan i strukturisan plan. Nastavno osoblje može konkurisati za minimum 5 radnih dana sa radnim angazmanom od 6 sati nedeljno.

Zemlja domaćin snosi troškove školarine, smještaja i osnovnog zdravsvenog osiguranja za studente i profesore koje prima, dok matična zemlja može da plati troškove prevoza.
Elektronske prijave se vrše preko web stranice www.ceepus.info, gdje se mogu naći i detaljne informacije o Programu.

PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?