Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен ЦЕЕПУС конкурс за размјену студената и наставног особља

Објављено: 04.10.2018. 21:18 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Један од најзначајнијих мултилатералних програма, Централно-европски програм универзитетске размјене – ЦЕЕПУС, отворио је конкурс за размјену студената и наставног особља, а рок за пријаву је 31. октобар. У 2017/18. години ЦЕЕПУС и билатералну стипендију за студијски/истразивачки боравак је добило 90 студената, истраживача и наставног особља из Црне Горе, а у нашој земљи је у оквиру ЦЕЕПУС програма боравило 60 студената и професора.

ЦЕЕПУС програм, као и билатерални програми мобилности пружају могућност црногорским студентима да један или два семестра проведу на неком од универзитета у земљи чланици програма сарадње. То је прилика младим истраживачима да учествују у заједницким научно-истраживачким пројектима и наставном особљу да буду ангажовани као гостујући предавачи.

У Црној Гори овај програм координира и администрира Министарство просвјете. У њега су укључене сљедеће земље: Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Хрватска, Мађарска, Македонија, Молдавија, Пољска, Универзитет у Приштини/Косово, Румунија, Словачка, Словенија и Србија.


Најважнија ЦЕЕПУС активност је креирање универзитетских мрежа. ЦЕЕПУС мрежа представља сарадњу најмање три универзитета, из најмање двије ЦЕЕПУС земље. Размјена студената и наставног особља се врши у оквиру креираних универзитетских мрежа.
У оквиру ЦЕЕПУС програма, у току је и конкурс за пријаву тзв. “фреемовер-а”, који могу бити студенти и наставно особље свих установа високог образовања у Црној Гори, дакле, не само оних који су укључени у ЦЕЕПУС мреже. Могућност добијања стипендије „фреемовер-и“ имају уколико остане неискоришћен одређен број стипендија након редовних конкурса за факултете који су укључени у ЦЕЕПУС мреже. Фреемовер-и углавном стипендију добијају за љетњи семестар. Рок за пријаву „фреемовер-а“ је 30. новембар 2018. године.


ЦЕЕПУС стипендије се додјељују за минимум 3 мјесеца а максимум 10 мјесеци за студенте бечелор и мастер студија. Дужи студијски боравак може бити одобрен за студенте докторских студија. Краћи студијски боравак, у трахању од 1 до 3 мјесеца се одобрава студентима који раде магистарску тезу или докторску дисертацију. Студенти се могу пријавити за практичну обуку у комерцијалним предузећима, истраћивачким центрима, владиним институцијама или другим организацијама у земљи домаћину, под условом да постоји јасан и структурисан план. Наставно особље може конкурисати за минимум 5 радних дана са радним ангазманом од 6 сати недељно.

Земља домаћин сноси трошкове школарине, смјештаја и основног здравсвеног осигурања за студенте и професоре које прима, док матична земља може да плати трошкове превоза.
Електронске пријаве се врше преко web странице www.цеепус.инфо, гдје се могу наћи и детаљне информације о Програму.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?