Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović učestvovao na 17. Samitu Frankofonije

Objavljeno: 12.10.2018. 17:50 Autor: MKU
Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović predvodio je crnogorsku delegaciju na 17. Samitu Frankofonije, održanom u Jerevanu 11. i 12. oktobra 2018. godine, a kojem su prisustvovali brojni šefovi država, vlada, ministri i drugi visoki predstavnici država članica Frankofonije. Član delegacije Crne Gore bila je i ambasadorka Dragica Ponorac. 

Ministar Bogdanović je na Samitu, kojim je predsjedavao i koji je otvorio predsjednik Vlade Jermenije Nikol Pašinjan, učestvovao kao izaslanik Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

MKU

Samit je održan pod temom „Živjeti zajedno u solidarnosti, razmjeni ljudskih vrijednosti i poštovanju različitosti“, što je u skladu sa prioritetima Međunarodne organizacije za frankofoniju, usmjerenim na mir i prosperitet za zemlje u kojima se govori ili koristi francuski jezik.

Učešće na Samitu Frankofonije bila je prilika da se još jednom potvrdi opredjeljenje Crne Gore da kroz multilateralne forume podstiče saradnju u kulturi i obrazovanju, ali i promoviše univerzalne vrijednosti ljudskih prava, mira i suživota, oko kojih su i okupljene članice Frankofonije.

Tokom boravka u Jerevanu ministar Bogdanović se na marginama Samita sreo sa Predjednikom Republike Francuke Emanuelom Makronom, kojem je prenio srdačne pozdrave Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i istakao da je Crna Gora zahvalna Francuskoj za pomoć i podršku u procesu EU integracija. Uvjereni smo da će se saradnja naše dvije države nastaviti i biti još sadržajnija, kako u oblasti ekonomije, tako i u oblastima kulture, turizma i obrazovanja, istakao je ministar Bogdanović.

MKU

Crna Gora ima, od 2010. godine, status posmatrača u Međunarodnoj organizaciji za Frankofoniju, koja okuplja 84 države, među kojima 54 punopravne članice.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?