Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Beograd: Crna Gora napreduje u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja

Objavljeno: 16.10.2018. 21:20 Autor: KEI
Crna Gora bilježi kontinuirani napredak u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja do kraja godine, saopštili su članovi crnogorskog pregovaračkog tima na sastanku sa nerezidentnim ambasadorima država članica EU.

Sastanak sa ambasadorima Belgije, Danske, Finske, Holandije, kao i zamjenicima ambasadora Španije i Švedske, održan je danas u Beogradu. Crnogorsku delegaciju je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević, a učestvovali su članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković-Drašković, šefica Radne grupe za poglavlje 24 Tanja Ostojić i šefica Radne grupe za poglavlje 27 Ivana Vojinović.

Članovi crnogorske delegacije su upoznali predstavnike država članica EU sa ostvarenim rezultatima koji idu u pravcu dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

KEI

Prenijeli su da je, nakon zaokruživanja zakonodavnog okvira i izgradnje institucija, Vlada fokusirana na ostvarenje vidljivih rezultata u svim oblastima koje su predmet ovih poglavlja. Istakli su da podaci sa terena pokazuju da se stanje mijenja na bolje, kako na polju temeljnih prava i pravosuđa, tako i u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, gdje efikasan rad institucija proizvodi mjerljive rezultate.

Kada je riječ o Životnoj sredini i klimatskim promjenama, crnogorska strana je istakla da je spremnost za otvaranje tog poglavlja postignuta prije dvije godine i da je u međuvremenu, kroz primjenu usvojenih zakonskih i strategijskih rješenja, značajno unaprijeđeno stanje u oblasti životne sredine. Istaknuta je puna spremnost i posvećenost crnogorske Vlade i pregovaračke strukture da nastavi da usvaja i primjenjuje evropske propise i standarde, što ide u prilog odrednici Crne Gore kao ekološke države.

Ambasadori država članica EU su pozdravili ostvarene rezultate i prenijeli punu podršku svojih država za uspješan nastavak reformskih procesa koji će Crnoj Gori osigurati mjesto u EU. U tom kontekstu su razmijenili mišljenje o realizaciji tehničke i ekspertske podrške u konkretnim oblastima koje su predmet poglavlja 23, 24 i 27.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PRISTUPANJU EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?