Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Београд: Црна Гора напредује у владавини права и спремна је за отварање 27. поглавља

Објављено: 16.10.2018. 21:20 Аутор: КЕИ
Црна Гора биљежи континуирани напредак у владавини права и спремна је за отварање 27. поглавља до краја године, саопштили су чланови црногорског преговарачког тима на састанку са нерезидентним амбасадорима држава чланица ЕУ.

Састанак са амбасадорима Белгије, Данске, Финске, Холандије, као и замјеницима амбасадора Шпаније и Шведске, одржан је данас у Београду. Црногорску делегацију је предводио главни преговарач Александар Дрљевић, а учествовали су чланица Преговарачке групе за поглавља 23 и 24 Маријана Лаковић-Драшковић, шефица Радне групе за поглавље 24 Тања Остојић и шефица Радне групе за поглавље 27 Ивана Војиновић.

Чланови црногорске делегације су упознали представнике држава чланица ЕУ са оствареним резултатима који иду у правцу добијања завршних мјерила у поглављима 23 и 24.

KEI

Пренијели су да је, након заокруживања законодавног оквира и изградње институција, Влада фокусирана на остварење видљивих резултата у свим областима које су предмет ових поглавља. Истакли су да подаци са терена показују да се стање мијења на боље, како на пољу темељних права и правосуђа, тако и у области борбе против корупције и организованог криминала, гдје ефикасан рад институција производи мјерљиве резултате.

Када је ријеч о Животној средини и климатским промјенама, црногорска страна је истакла да је спремност за отварање тог поглавља постигнута прије двије године и да је у међувремену, кроз примјену усвојених законских и стратегијских рјешења, значајно унапријеђено стање у области животне средине. Истакнута је пуна спремност и посвећеност црногорске Владе и преговарачке структуре да настави да усваја и примјењује европске прописе и стандарде, што иде у прилог одредници Црне Горе као еколошке државе.

Амбасадори држава чланица ЕУ су поздравили остварене резултате и пренијели пуну подршку својих држава за успјешан наставак реформских процеса који ће Црној Гори осигурати мјесто у ЕУ. У том контексту су размијенили мишљење о реализацији техничке и експертске подршке у конкретним областима које су предмет поглавља 23, 24 и 27.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?