Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Italiji održan sastanak u okviru IPA projekta MONET

Objavljeno: 26.10.2018. 18:11 Autor: MKU

Drugi sastanak projekta “MONET- Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums” održan je 23. i 24. oktobra u Polinjanu a Mare, u Italiji. Organizator sastanka je, zajedno sa Ministarstvom kulture Crne Gore, bila Fondacija Pino Paskali Muzej savremene umjetnosti, uz učešće svih projektnih partnera.

MKU

Na sastanku je bilo riječi o temama relevantnim za implementaciju projekta: sprovedenim aktivnostima i postignutim rezultatima, administrativnim pitanjima i radnom planu za predstojeći period. Posebna pažnja posvećena je aktivnostima koje se odnose na stvaranje Mreže muzeja na projektnoj teritoriji i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, kojim se predviđaju uslovi za uspostavljanje zajedničke platforme za osnaživanje saradnje između javnih muzeja uključenih u realizaciju projekta. Cilj uspostavljanja ovakvog vida saradnje jeste prekogranično povezivanje kultura, koje će omogućiti povećanje broja posjetilaca u programskom područiju, a kroz prezentaciju i širenje informacija o postavkama pojedinačnih muzeja uključenih u mrežu.

Drugog dana sastanka u Muzeju Pino Pascali je održana pres konferencija na kojoj su projektni partneri potpisali Memorandum o razumijevanju za stvaranje Mreže muzeja i prezentovali realizovane aktivnosti i ciljeve projekta.

MKU

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluge. Dodatno, rezultat projekta će biti i poboljšanje turističke i kulturne ponude na programskom području, kao i povećanje broja posjetilaca i turista. Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Pino Pascali Muzej, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Nacionalna galerija umjetnosti iz Tirane i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partneri su Ministarstvo kulture Albanije i Opština Leće.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?