Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pokradene čelične konstrukcije sa dalekovoda CGES-a

Objavljeno: 30.10.2018. 19:23 Autor: Portal analitika

Dalekovodni stubovi u vlasništvu Crnogorskog elektroprenosnog sistema, po ko zna koji put su meta nesavjesnih pojedinaca, saopšteno je iz te energetske kompanije.

Naime, sa čelično-rešetkastih stubova koji pripadaju 400 kV dalekovodima “Podgorica-Ribarevine”, “Pljevlja-Ribarevine”, ali i 220 kV dalekovodima “Piva-Pljevlja” i “Pljevlja-Mojkovac”, otuđeni su “L” profili, što direktno za posljedicu ima ugrožavanje pogonske stabilnosti elektroenergetskih objekata CGES-a.

Time se smanjuje pouzdano i sigurno napajanje električnom energijom tamošnjih potrošača, a predstavlja opasnost i za lokalno stanovništvo, kao i za same „izvršioce“. Suvišno je govoriti o kompleksnom poslu ugradnje nedostajućih profila, kojoj je ovih dana pristupio CGES, i svojom brzom reakcijom i punim kapacitetom i angažmanom uspješno završava sve neophodne aktivnosti, ne dovodeći u pitanje kontinuirano napajanje električnom energijom potrošača na tim područjima. Koliki je obim ugradnje nedostajućih 10 tona čelične konstrukcije, dovoljno govori podatak, da su “očerupani” skoro svi stubovi na trasi pomenutih dalekovoda, čija ukupna dužina iznosi preko 260 kilometara.Kradja čeličnih konstrukacija ovolikih razmjera, govori o opasnosti kojoj su lopovi izložili elektroenergetski sistem Crne Gore.

Nesavjesni pojedinci ovakvim krađama ostvaruju malu korist u odnosu na pričinjenu štetu i na opasnost koju su izazvali. Pored toga, dodatno finansijski opterećuju CGES, koji za rekonstrukciju pomenutih stubova mora izdvojiti na desetine hiljada eura. Da bi se preduprijedili neželjeni efekti, vrše se češći pregledi dalekovoda, pogotovo u dijelu gdje su krađe svakodnevna pojava. Naglašavamo, da Crnogorski elektroprenosni sistem preduzima sve zakonom predviđene mjere, kako bi zaustavio krađu sa elektroenergetskih objekata, blagovremeno podnoseći prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.
"Zato, apelujemo na nesavjesne građane da prestanu sa ovakvim djelovanjem, kako više ne bi ugrožavali pogonsku spremnost elektroenergetskih objekata, a samim tim i uticali na uredno napajanje električnom energijom", zaključuje se u saopštenju.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?