Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Покрадене челичне конструкције са далековода ЦГЕС-а

Објављено: 30.10.2018. 19:23 Аутор: Портал аналитика

Далеководни стубови у власништву Црногорског електропреносног система, по ко зна који пут су мета несавјесних појединаца, саопштено је из те енергетске компаније.

Наиме, са челично-решеткастих стубова који припадају 400 кВ далеководима “Подгорица-Рибаревине”, “Пљевља-Рибаревине”, али и 220 кВ далеководима “Пива-Пљевља” и “Пљевља-Мојковац”, отуђени су “Л” профили, што директно за посљедицу има угрожавање погонске стабилности електроенергетских објеката ЦГЕС-а.

Тиме се смањује поуздано и сигурно напајање електричном енергијом тамошњих потрошача, а представља опасност и за локално становништво, као и за саме „извршиоце“. Сувишно је говорити о комплексном послу уградње недостајућих профила, којој је ових дана приступио ЦГЕС, и својом брзом реакцијом и пуним капацитетом и ангажманом успјешно завршава све неопходне активности, не доводећи у питање континуирано напајање електричном енергијом потрошача на тим подручјима. Колики је обим уградње недостајућих 10 тона челичне конструкције, довољно говори податак, да су “очерупани” скоро сви стубови на траси поменутих далековода, чија укупна дужина износи преко 260 километара.Крадја челичних конструкација оволиких размјера, говори о опасности којој су лопови изложили електроенергетски систем Црне Горе.

Несавјесни појединци оваквим крађама остварују малу корист у односу на причињену штету и на опасност коју су изазвали. Поред тога, додатно финансијски оптерећују ЦГЕС, који за реконструкцију поменутих стубова мора издвојити на десетине хиљада еура. Да би се предуприједили нежељени ефекти, врше се чешћи прегледи далековода, поготово у дијелу гдје су крађе свакодневна појава. Наглашавамо, да Црногорски електропреносни систем предузима све законом предвиђене мјере, како би зауставио крађу са електроенергетских објеката, благовремено подносећи пријаве Министарству унутрашњих послова Црне Горе.
"Зато, апелујемо на несавјесне грађане да престану са оваквим дјеловањем, како више не би угрожавали погонску спремност електроенергетских објеката, а самим тим и утицали на уредно напајање електричном енергијом", закључује се у саопштењу.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?