Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović na međunarodnoj konferenciji: Crna Gora mjesto okupljanja onih koji tragaju za odgovorima na izazove savremenog doba

Objavljeno: 02.11.2018. 02:35 Autor: MPRR
MPRR MPRR

Crna Gora je bila i biće mjesto okupljanja vrijednih, pametnih i dobronamjernih ljudi koji traže odgovore na izazove savremenog doba, ne samo u oblasti poljoprivrede već i svim drugim. Mislim da je potreba traganja za ovakvim i sličnim odgovorima potreba i Crne Gore i regiona i svih ostalih zajedno, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović govoreći na međunarodnoj konferenciji o poljoprivredi – Green room session 2018 ( Geo – Eco – Eco – Agro), koja se održava u hotelu Ramada u okviru Sajma poljoprivredne opreme.

Simović je kazao da su očekivanja od ovakve konferencije višestruka. „Kjučno očekivanje koje tangira sve nas ovdje i druge koje se sastaju povodom ove teme je kako proizvesti što više hrane. Drugo važno pitanje i očekivanje je kako ta hrana da zadovolji osnovne standarde zdravstvene bezbjednosti i kvaliteta. Treće, kako da u toj proizvodnji i razvoju i intenziviranju proizvodnje očuvati prirodne resurse, kako ih koristiti na održiv način, očuvati biodiverzitet i genetičke resurse. Sljedeće očekivanje je kako odgovoriti izazovima koje donose klimatske promjene, ne smo o kojima se planetarno razmišlja i govori, već koje svakodnevno osjećamo, a čini mi se da ih ni jedan sektor ne osjeća kao poljoprivreda kao proizvodnja hrane pod otvorenim nebom. Sledeće pitanje je dati odgovor kako život na selu učiniti kvalitetnijim i sadržajnijim, kako obezbijediti savremeni koncept razvoja sela, gdje se ne podrazumijeva samo bavljenje poljoprivredom, nego diverzifikacija aktivnosti na selu kroz istovremeno bavljenje agroturizmom, zanatstvom i drugim djelatnostima. Kako dati odgovore na globalne izazove u odnosu na brojne bolesti i štetočine koje ne poznaju granice. Sledeće je kako razviti modernu poljopriverdu 20. vijeka, a istovremeno sačuvati tradiciju i nasljeđe. Ja mislim da je u tome posebna šansa i prednost malih poljoprivreda kakva je crnogorska. I konačno očekivanje od ove konferencije je kako u traganju za svim ovim odgovorima napraviti optimalan mogući spoj nauke i struke, kako vrijednim proizvođačima, prerađivačima i preduzetnicima olakšati da povećaju svoju konkuretntnost, produktivnost, da usvoje nove standarde i poboljšaju tržišnu poziciju“, kazao je potpredsjednik Simović.

On je izrazio uvjerenje da će se kroz sadržaj ove konferencije koja okuplja brojne eminentne stručnjake iz svijeta sa brojnim naučnim i stručnim radovima naći i brojni odgovori za kojima se traga i u Crnoj Gori, i šire, i na globalnom nivou.

Potpredsjednik Simović čestitao je organizatoru na organizaciji ovako važne konferencije. Takođe, čestitao je i rukovodstvu Univerziteta Crne Gore na, kako je kazao, sve jasnijoj opredijeljenosti da bude dio ovakvih i sličnih konferencija, gdje nauka i struka nijesu same sebi svrha, nego u službi razvoja i životnih potreba Crne Gore. „Zadovoljstvo je što je naš Univerzitet okupio predstavnike i drugih eminentnih univeruziteta regiona, a uvijek je zadovoljstvo kada je su sa nama i predstavnici privrede Crne Gore, onih koji, kako je istakao, stvaraju novu vrijednost u našoj zemlji.

Na konferenciji koja je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljopriuvrede i Univerziteta Crne Gore, kao i brojnih drugih pokrovitelja, govorili su i rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić, ministarka nauke Sanja Damjanović i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, kao i predsjednik organizacionog komiteta Konferencije Petar Đurišić.

Kabinet potpredsjednika Vlade

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?