Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на међународној конференцији: Црна Гора мјесто окупљања оних који трагају за одговорима на изазове савременог доба

Објављено: 02.11.2018. 02:35 Аутор: МПРР
MPRR MPRR

Црна Гора је била и биће мјесто окупљања вриједних, паметних и добронамјерних људи који траже одговоре на изазове савременог доба, не само у области пољопривреде већ и свим другим. Мислим да је потреба трагања за оваквим и сличним одговорима потреба и Црне Горе и региона и свих осталих заједно, поручио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић говорећи на међународној конференцији о пољопривреди – Греен роом сессион 2018 ( Гео – Ецо – Ецо – Агро), која се одржава у хотелу Рамада у оквиру Сајма пољопривредне опреме.

Симовић је казао да су очекивања од овакве конференције вишеструка. „Кјучно очекивање које тангира све нас овдје и друге које се састају поводом ове теме је како произвести што више хране. Друго важно питање и очекивање је како та храна да задовољи основне стандарде здравствене безбједности и квалитета. Треће, како да у тој производњи и развоју и интензивирању производње очувати природне ресурсе, како их користити на одржив начин, очувати биодиверзитет и генетичке ресурсе. Сљедеће очекивање је како одговорити изазовима које доносе климатске промјене, не смо о којима се планетарно размишља и говори, већ које свакодневно осјећамо, а чини ми се да их ни један сектор не осјећа као пољопривреда као производња хране под отвореним небом. Следеће питање је дати одговор како живот на селу учинити квалитетнијим и садржајнијим, како обезбиједити савремени концепт развоја села, гдје се не подразумијева само бављење пољопривредом, него диверзификација активности на селу кроз истовремено бављење агротуризмом, занатством и другим дјелатностима. Како дати одговоре на глобалне изазове у односу на бројне болести и штеточине које не познају границе. Следеће је како развити модерну пољоприверду 20. вијека, а истовремено сачувати традицију и насљеђе. Ја мислим да је у томе посебна шанса и предност малих пољопривреда каква је црногорска. И коначно очекивање од ове конференције је како у трагању за свим овим одговорима направити оптималан могући спој науке и струке, како вриједним произвођачима, прерађивачима и предузетницима олакшати да повећају своју конкуретнтност, продуктивност, да усвоје нове стандарде и побољшају тржишну позицију“, казао је потпредсједник Симовић.

Он је изразио увјерење да ће се кроз садржај ове конференције која окупља бројне еминентне стручњаке из свијета са бројним научним и стручним радовима наћи и бројни одговори за којима се трага и у Црној Гори, и шире, и на глобалном нивоу.

Потпредсједник Симовић честитао је организатору на организацији овако важне конференције. Такође, честитао је и руководству Универзитета Црне Горе на, како је казао, све јаснијој опредијељености да буде дио оваквих и сличних конференција, гдје наука и струка нијесу саме себи сврха, него у служби развоја и животних потреба Црне Горе. „Задовољство је што је наш Универзитет окупио представнике и других еминентних универузитета региона, а увијек је задовољство када је су са нама и представници привреде Црне Горе, оних који, како је истакао, стварају нову вриједност у нашој земљи.

На конференцији која је организована под покровитељством Министарства пољоприувреде и Универзитета Црне Горе, као и бројних других покровитеља, говорили су и ректор Универзитета Црне Горе Данило Николић, министарка науке Сања Дамјановић и предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић, као и предсједник организационог комитета Конференције Петар Ђуришић.

Кабинет потпредсједника Владе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?