Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Panel na UDG: Crnogorskom vojniku je mjesto među pripadnicima oružanih snaga zemalja EU

Objavljeno: 06.11.2018. 21:15 Autor: mod
Danas je na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica održano predavanje za studente na temu Učešće Vojske Crne Gore u mirovnim operacijama Evropske unije.

Predavanje su održali oficiri VCG koji su učestvovali u misijama EU, poručnik bojnog broda Vladimir Todorović (EU NAVFOR ATALANTA) i kapetan Vladimir Mitrić (EUTM Mali). 

Dekan Humanističkih studija, prof. dr Ilija Vujačić, je istakao uspješnu saradnju Univerziteta Donja Gorica sa Ministarstvom odbrane. 

Načelnica Direkcije za NATO i EU Radmila Perović je dala kratak presjek razvoja Zajedničke bezbjednosne politike Evropske unije. Ona je istakla da je Crna Gora prepoznala članstvo u EU kao jedan od svojih strateških spoljnopolitičkih ciljeva. “Iz tog cilja, proistekla je odluka o učešću pripadnika VCG u EU misijama i operacijama. Na taj način se Crna Gora profiliše kao kredibilan partner, spreman da doprinese naporima šire međunarodne zajednice, dok se sa druge strane unapređuju znanja i sposobnosti pripadnika Vojske Crne Gore”, istakla je Perović. 

Poručnik Todorović i kapetan Mitrić su naglasili da učešće u međunarodnim misijama predstavlja profesionalni izazov, priliku za dodatnu obuku i edukaciju, kao i za razmjenu iskustava sa kolegama iz međunarodnog okruženja.

Poručnik Todorović govorio je o značaju operacije EU NAVFOR Atalanta, u kojoj je Crna Gora od 2010. godine, prvenstveno u zaštiti brodova UN, koji preko Svjetskog programa hrane distribuiraju neophodnu pomoć osiromašenom stanovništvu Somalije. 

Govoreći o svojim iskustvima, o doprinosu humanitarnoj pomoći ljudima koji su preživjeli strahote rata, nemaštinu i glad, oficiri su posebno apostrofirali da su i u takvim uslovima težili da na dostojanstven i častan način predstave državu Crnu Goru, njenu zastavu i grb.

Navodeći da Vojska Crne Gore u misiji EUTM u Republici Mali učestvuje od maja 2014.godine, kapetan Mitrić je objasnio da naši vojnici učestvuju u obuci pripadnika malijskih oružanih snaga i to na planu savjetovanja i njihove obuke i doobuke. 

“Crnogorski vojnik u potpunosti je opravdao ukazano povjerenje i pokazao da mu je mjesto među kolegama iz oružanih snaga zemalja članica Evropske unije”, naveo je Mitrić.

Studenti su pokazali veliko interesovanje i aktivno učestvovali u radu panela. 

Panel je dio Akcionog plana za sprovođenje Strategije o informisanju javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

mod mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?