Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Панел на УДГ: Црногорском војнику је мјесто међу припадницима оружаних снага земаља ЕУ

Објављено: 06.11.2018. 21:15 Аутор: мод
Данас је на Хуманистичким студијама Универзитета Доња Горица одржано предавање за студенте на тему Учешће Војске Црне Горе у мировним операцијама Европске уније.

Предавање су одржали официри ВЦГ који су учествовали у мисијама ЕУ, поручник бојног брода Владимир Тодоровић (ЕУ НАВФОР АТАЛАНТА) и капетан Владимир Митрић (ЕУТМ Мали). 

Декан Хуманистичких студија, проф. др Илија Вујачић, је истакао успјешну сарадњу Универзитета Доња Горица са Министарством одбране. 

Начелница Дирекције за НАТО и ЕУ Радмила Перовић је дала кратак пресјек развоја Заједничке безбједносне политике Европске уније. Она је истакла да је Црна Гора препознала чланство у ЕУ као један од својих стратешких спољнополитичких циљева. “Из тог циља, проистекла је одлука о учешћу припадника ВЦГ у ЕУ мисијама и операцијама. На тај начин се Црна Гора профилише као кредибилан партнер, спреман да допринесе напорима шире међународне заједнице, док се са друге стране унапређују знања и способности припадника Војске Црне Горе”, истакла је Перовић. 

Поручник Тодоровић и капетан Митрић су нагласили да учешће у међународним мисијама представља професионални изазов, прилику за додатну обуку и едукацију, као и за размјену искустава са колегама из међународног окружења.

Поручник Тодоровић говорио је о значају операције ЕУ НАВФОР Аталанта, у којој је Црна Гора од 2010. године, првенствено у заштити бродова УН, који преко Свјетског програма хране дистрибуирају неопходну помоћ осиромашеном становништву Сомалије. 

Говорећи о својим искуствима, о доприносу хуманитарној помоћи људима који су преживјели страхоте рата, немаштину и глад, официри су посебно апострофирали да су и у таквим условима тежили да на достојанствен и частан начин представе државу Црну Гору, њену заставу и грб.

Наводећи да Војска Црне Горе у мисији ЕУТМ у Републици Мали учествује од маја 2014.године, капетан Митрић је објаснио да наши војници учествују у обуци припадника малијских оружаних снага и то на плану савјетовања и њихове обуке и дообуке. 

“Црногорски војник у потпуности је оправдао указано повјерење и показао да му је мјесто међу колегама из оружаних снага земаља чланица Европске уније”, навео је Митрић.

Студенти су показали велико интересовање и активно учествовали у раду панела. 

Панел је дио Акционог плана за спровођење Стратегије о информисању јавности о приступању Црне Горе Европској унији.

mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?