Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Berlinski kongres: Prekretnica u istoriji Crne Gore

Objavljeno: 12.11.2018. 20:12 Autor: KEI
Crna Gora je danas, 140 godina nakon Berlinskog kongresa i prekretnice u njenoj istoriji, na sigurnom putu da postane sljedeća punopravna članica Evropske unije i zauzme svoje mjesto među razvijenim državama, poručeno je na svečanosti povodom obilježavanja 140. godišnjice od Kongresa.

Obilježavanje 140 godina od priznanja nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu organizovali su Kancelarija za evropske integracije i Rektorat Univerziteta Crne Gore. Predstavnici UCG i Kancelarije za evropske integracije prisustvovali su otvaranju izložbe Istorijskog instituta UCG, a potom su, sa predstavnicima ambasada u Crnoj Gori, zasadili prve od 140 sadnica koje će biti zasađene u više crnogorskih gradova.

KEI

Glavi pregovarač Aleksandar Drljević je podsjetio na najvažniju tekovinu Berlinskog kongresa – međunarodno priznanje državnog subjektiviteta Crne Gore, izvojevano nakon viševjekovne borbe na ovim prostorima, istakavši da je taj događaj predstavljao novu stranicu naše istorije na čijim temeljima je počelo stvaranje moderne, evropske države.

„Danas, 140 godina kasnije, Crna Gora je, članstvom u NATO-u stala rame uz rame sa evropskim i svjetskim silama, onoga i ovoga vremena. Takođe, na sigurnom je i odlučnom putu da postane sljedeća punopravna članica Evropske unije“, dodao je on.

KEI

Prema riječima Drljevića, Berlinski kongres bio je prekretnica koja je označila usmjeravanje državnih prioriteta prema porodici razvijenih država – Evropskoj uniji. „140 sadnica, kojima ćemo svi zajedno udahnuti novi život, biće simbol 140 godina od događaja koji je uzdigao crnogorsko državno i nacionalno ime. Tokom tih godina udisali smo novi život Crnoj Gori, da bi se danas ponosno mogli zvati njenim građanima“, naveo je glavni pregovarač.

Rektor UCG Danilo Nikolić istakao je da Univerzitet Crne Gore s ponosom nosi ime naše države i da, svojom višedecenijskom tradicijom nastavnog, naučno-istraživačkog i inovativnog djelovanja, predstavlja jedan od strateških oslonaca njenog razvoja.

KEI

Kako je rekao, ljudski kapital predstavlja najznačajniji razvojni resurs naprednih privreda, a njegov kvalitet je uslovljen kvalitetom sistema obrazovanja i razvojem društva znanja. „Upravo kroz razvoj ljudskog i intelektualnog kapitala Univerzitet Crne Gore ponosno ističe svoju ključnu ulogu i odgovornost: da stvara cijenjene akademske građane, društveno-odgovorne pojedince i produktivne generacije, koji će osigurati demokratski razvoj i ekonomski prosperitet crnogorskog društva i države“, dodao je Nikolić.

Direktor istorijskog instituta UCG Radoslav Raspopović naglasio je da su odluke Berlinskog kongresa opredijelile ne samo međunarodni status Crne Gore, već i elemente daljeg unutrašnjeg razvoja. „Sticanjem nezavisnosti započeo je novi period državnopravnog ustrojstva zemlje koji je zahtijevao i drugačije oblike unutrašnjeg organizovanja, uključujući i dogradnju državnog mehanizma u institucionalnom i normativnom smislu“, kazao je on.

KEI

Raspopović je naveo da su krupan istorijski značaj Berlinskog kongresa i nezavisan međunardoni status koji je Crna Gora dobila bili dovoljan naučni motiv da se 140. godišnjica tih krupnih jubileja obilježi jedinstvenom izložbom, sa kojom se crnogorska javnost upoznaje prvi put.

KEI

Organizatori događaja su istali da su, sađenjem 140 sadnica, koje su obezbijeđene sredstvima UCG i projekta ME4EU, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, potvrdili i opredjeljenje Crne Gore kao ekološke države i pružili primjer zajedničke odgovornosti za očuvanje prirodnog bogatstva i „zelene“ budućnosti Crne Gore.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?