Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Берлински конгрес: Прекретница у историји Црне Горе

Објављено: 12.11.2018. 20:12 Аутор: КЕИ
Црна Гора је данас, 140 година након Берлинског конгреса и прекретнице у њеној историји, на сигурном путу да постане сљедећа пуноправна чланица Европске уније и заузме своје мјесто међу развијеним државама, поручено је на свечаности поводом обиљежавања 140. годишњице од Конгреса.

Обиљежавање 140 година од признања независности Црне Горе на Берлинском конгресу организовали су Канцеларија за европске интеграције и Ректорат Универзитета Црне Горе. Представници УЦГ и Канцеларије за европске интеграције присуствовали су отварању изложбе Историјског института УЦГ, а потом су, са представницима амбасада у Црној Гори, засадили прве од 140 садница које ће бити засађене у више црногорских градова.

KEI

Глави преговарач Александар Дрљевић је подсјетио на најважнију тековину Берлинског конгреса – међународно признање државног субјективитета Црне Горе, извојевано након вишевјековне борбе на овим просторима, истакавши да је тај догађај представљао нову страницу наше историје на чијим темељима је почело стварање модерне, европске државе.

„Данас, 140 година касније, Црна Гора је, чланством у НАТО-у стала раме уз раме са европским и свјетским силама, онога и овога времена. Такође, на сигурном је и одлучном путу да постане сљедећа пуноправна чланица Европске уније“, додао је он.

KEI

Према ријечима Дрљевића, Берлински конгрес био је прекретница која је означила усмјеравање државних приоритета према породици развијених држава – Европској унији. „140 садница, којима ћемо сви заједно удахнути нови живот, биће симбол 140 година од догађаја који је уздигао црногорско државно и национално име. Током тих година удисали смо нови живот Црној Гори, да би се данас поносно могли звати њеним грађанима“, навео је главни преговарач.

Ректор УЦГ Данило Николић истакао је да Универзитет Црне Горе с поносом носи име наше државе и да, својом вишедеценијском традицијом наставног, научно-истраживачког и иновативног дјеловања, представља један од стратешких ослонаца њеног развоја.

KEI

Како је рекао, људски капитал представља најзначајнији развојни ресурс напредних привреда, а његов квалитет је условљен квалитетом система образовања и развојем друштва знања. „Управо кроз развој људског и интелектуалног капитала Универзитет Црне Горе поносно истиче своју кључну улогу и одговорност: да ствара цијењене академске грађане, друштвено-одговорне појединце и продуктивне генерације, који ће осигурати демократски развој и економски просперитет црногорског друштва и државе“, додао је Николић.

Директор историјског института УЦГ Радослав Распоповић нагласио је да су одлуке Берлинског конгреса опредијелиле не само међународни статус Црне Горе, већ и елементе даљег унутрашњег развоја. „Стицањем независности започео је нови период државноправног устројства земље који је захтијевао и другачије облике унутрашњег организовања, укључујући и доградњу државног механизма у институционалном и нормативном смислу“, казао је он.

KEI

Распоповић је навео да су крупан историјски значај Берлинског конгреса и независан међунардони статус који је Црна Гора добила били довољан научни мотив да се 140. годишњица тих крупних јубилеја обиљежи јединственом изложбом, са којом се црногорска јавност упознаје први пут.

KEI

Организатори догађаја су истали да су, сађењем 140 садница, које су обезбијеђене средствима УЦГ и пројекта МЕ4ЕУ, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП, потврдили и опредјељење Црне Горе као еколошке државе и пружили примјер заједничке одговорности за очување природног богатства и „зелене“ будућности Црне Горе.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?