Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana treća sjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost

Objavljeno: 13.11.2018. 19:46 Autor: Maja Jović
Treća sjednica Savjeta za rodnu ravnopravnost održana je danas u Podgorici.

Na sjednici se diskutovalo o Prvom izvještaju GREVIO Komiteta o sprovođenju Istanbulske konvencije u Crnoj Gori i izvještavanju po preporukama CEDAW komiteta iz jula 2017. godine.
Predstavnice Ministarstva rada i socijalnog staranja su predstavile dio preporuka iz izvještaja GREVIO Komiteta, koji je Crnoj Gori dostavljen u oktobru ove godine.

U okviru druge tačke dnevnog reda, članice Savjeta, koje su i predstavnice nadležnih institucija, predstavile su realizovane aktivnosti, kao i izazove u cilju ispunjavanja CEDAW preporuka koje je Crna Gora dobila nakon odbrane svog izvještaja u julu prošle godine. Predstavnice NVO sektora u Savjetu su takođe dale osvrt na dobijene preporuke, kao i prikaz aktivnosti iz njihovog djelokruga rada.

Članice Savjeta su se saglasile da su dobijene preporuke dodatni putokaz za realizaciju aktivnosti.

Na sjednici Savjeta se takođe razgovaralo i o temi rodno osjetljivog budžetiranja, aktivnostima u okviru sistema socijalne i dječje zaštite, kao i o uspostavljanju Ženske političke mreže, pa je dogovoreno da sljedeća sjednica Savjeta bude posvećena tim temama.

Sjednici je, u svojstvu posmatrača, prisustvovala i predstavnica institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Na sastanku je konstatovano da CEDAW pruža osnovu za ostvarivanje jednakosti između žena i muškaraca kroz osiguravanje ravnopravnog pristupa i jednakih mogućnosti u političkom i javnom životu - uključujući i pravo glasa i kandovanja za izbore - kao i obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja, te da su države potpisnice u obavezi da preduzmu sve odgovarajuće mjere, uključujući zakonodavne i privremene posebne mjere, tako da žene mogu uživati sva svoja ljudska prava i slobode.

Još jednom je apostrofiran značaj Savjeta za rodnu ravnopravnost kao tijela uspostavljenog radi razmatranja pitanja sprovođenja politike rodne ravnopravnosti na nacionalnom i lokalnom nivou, te primjene propisa koji se odnose na rodnu ravnopravnosti i vrednovanja tih propisa na položaj žena i muškaraca.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?