Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана трећа сједница Савјета за родну равноправност

Објављено: 13.11.2018. 19:46 Аутор: Маја Јовић
Трећа сједница Савјета за родну равноправност одржана је данас у Подгорици.

На сједници се дискутовало о Првом извјештају ГРЕВИО Комитета о спровођењу Истанбулске конвенције у Црној Гори и извјештавању по препорукама ЦЕДАW комитета из јула 2017. године.
Представнице Министарства рада и социјалног старања су представиле дио препорука из извјештаја ГРЕВИО Комитета, који је Црној Гори достављен у октобру ове године.

У оквиру друге тачке дневног реда, чланице Савјета, које су и представнице надлежних институција, представиле су реализоване активности, као и изазове у циљу испуњавања ЦЕДАW препорука које је Црна Гора добила након одбране свог извјештаја у јулу прошле године. Представнице НВО сектора у Савјету су такође дале осврт на добијене препоруке, као и приказ активности из њиховог дјелокруга рада.

Чланице Савјета су се сагласиле да су добијене препоруке додатни путоказ за реализацију активности.

На сједници Савјета се такође разговарало и о теми родно осјетљивог буџетирања, активностима у оквиру система социјалне и дјечје заштите, као и о успостављању Женске политичке мреже, па је договорено да сљедећа сједница Савјета буде посвећена тим темама.

Сједници је, у својству посматрача, присуствовала и представница институције Заштитника људских права и слобода Црне Горе.

На састанку је констатовано да ЦЕДАW пружа основу за остваривање једнакости између жена и мушкараца кроз осигуравање равноправног приступа и једнаких могућности у политичком и јавном животу - укључујући и право гласа и кандовања за изборе - као и образовања, здравства и запошљавања, те да су државе потписнице у обавези да предузму све одговарајуће мјере, укључујући законодавне и привремене посебне мјере, тако да жене могу уживати сва своја људска права и слободе.

Још једном је апострофиран значај Савјета за родну равноправност као тијела успостављеног ради разматрања питања спровођења политике родне равноправности на националном и локалном нивоу, те примјене прописа који се односе на родну равноправности и вредновања тих прописа на положај жена и мушкараца.

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?