Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Komunikaciona procedura pred komitetom UN-a za prava djeteta

Objavljeno: 20.11.2018. 12:59 Autor: MP

Postupak pred komitetom za prava djeteta Ujedinjenih nacija

 Pravilnik: http://www.undocs.org/CRC/C/62/3

  1. Komunikaciona procedura: Imaš mogućnost da uložiš žalbu/ komunikaciju ako su ti povrijeđena prava.
  2. Istražni postupak:Komitet može da istraži probleme ili kršenja u slučaju da dobije informacije o ozbiljnoj opasnosti po djecu i njihova prava.

Žalba za kršenje tvojih prava Komitetu za prava djeteta

  • Komitet za prava djeteta, UNOG-OHCHR:  CH-1211 Geneva 10 (Switzerland), Tel.: +41 22 917 91 41,  Fax: +41 22 917 90 08, E-mail: crc@ohchr.org
  • Treći protokol Konvencije o pravima djeteta o komunikacionoj proceduri je instrument koji je uspostavio sam Komitet za prava djeteta. On ti omogućava da direktno kontaktiraš Komitet i uložiš žalbu o bilo kojem kršenju tvoga prava.
  • Žalba Komitetu za prava djeteta je posljednji instrument koji imaš na raspolaganju − ako država ne pruži odgovarajući odgovor na tvoj zahtjev ili žalbu. Zapamti: Na raspolaganju imaš jednu godinu da pošalješ žalbu Komitetu, nakon što si iscrpio/iscrpjela sve pravne ljekove u Crnoj Gori.
  • Šta možeš očekivati od Komiteta? Komitet će poslati preporuke i smjernice tvojoj državi kako bi se najbolje zaštitila tvoja prava.

Komunikaciona procedura pred komitetom UN-a za prava djeteta

  1. Ako smatraš da su državni organi prekršili bilo koje tvoje pravo, koje je sadržano u Konvenciji o pravima djeteta ili u protokolima Konvencije, možeš se obratiti Organizaciji Ujedinjenih Nacija (UN).
  2. Nakon što si, bez uspjeha, iscrpio/iscrpjela sve pravne ljekove pred crnogorskim sudovima ili institucijama, imaš jednu godinu da uložiš žalbu protiv tvoje države pred međunarodnim Komitetom UN za prava djeteta, u cilju zaštite tvojih prava. Formular za podnošenje žalbe komitetu
  3. Žalbu Komitetu za prava djeteta možete uložiti ti ili tvoj zastupnik. Ovo je e-mail za slanje žalbe Komitetu: crc@ohchr.org
  4. Ako Komitet prihvati tvoju žalbu, ona će biti razmotrena. Tvoja država će biti informisana, ali joj neće biti otkriven tvoj identitet, osim ukoliko ne daš pristanak za to
  5. Država je u obavezi da odgovori Komitetu u što kraćem roku.
  6. Komitet može pružiti pomoć svim stranama u postupku kako bi se došlo do „prijateljske nagodbe” ili rješenja. Ako se postigne sporazum, postupak se okončava.
  7. Ako se ne postigne sporazum, Komitet će poslati svoje mišljenje i preporuke državi, što je prije moguće.
  8. Država je u obavezi da ozbiljno uzme u obzir preporuke i komentare Komiteta.
  9. Država mora u pismenoj formi da objasni koje će aktivnosti preduzeti kako bi ispunila preporuke Komiteta i kako bi se pozabavila povredama prava koje je Komitet proučavao. Takođe, država je u obavezi da dostavi odgovor što je prije moguće, a najkasnije za šest mjeseci.
  10. Komitet UN nadziraće reakciju države i akcije koje ona preduzima kako bi se uvjerio da ona poštuje njegove preporuke.

Istražni postupak

  • Komitet za prava djeteta može inicirati povjerljivu istragu protiv države Crne Gore ako Komitet dobije informacije o ozbiljnim povredama dječjih prava od strane nadležnih organa Crne Gore.
  • Komitet može imenovati jednog ili više svojih članova da sprovedu istragu i hitno izvijeste o tome Komitet, a to može uključiti i posjetu Crnoj Gori.
  • Tvoj podnesak može da bude napisan na arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, ruskom ili španskom jeziku.
  • Dokument treba da bude napisan sažeto i mora sadržati dokaze, e-mail: crc@ohchr.org.
  • Komitet će državi poslati nalaze istrage zajedno s eventualnim komentarima i preporukama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?