Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Комуникациона процедура пред комитетом УН-а за права дјетета

Објављено: 20.11.2018. 12:59 Аутор: МП

Поступак пред комитетом за права дјетета Уједињених нација

 Правилник: хттп://www.ундоцс.орг/ЦРЦ/Ц/62/3

  1. Комуникациона процедура: Имаш могућност да уложиш жалбу/ комуникацију ако су ти повријеђена права.
  2. Истражни поступак:Комитет може да истражи проблеме или кршења у случају да добије информације о озбиљној опасности по дјецу и њихова права.

Жалба за кршење твојих права Комитету за права дјетета

  • Комитет за права дјетета, УНОГ-ОХЦХР:  ЦХ-1211 Генева 10 (Сwитзерланд), Тел.: +41 22 917 91 41,  Фаx: +41 22 917 90 08, Е-маил: црц@охцхр.орг
  • Трећи протокол Конвенције о правима дјетета о комуникационој процедури је инструмент који је успоставио сам Комитет за права дјетета. Он ти омогућава да директно контактираш Комитет и уложиш жалбу о било којем кршењу твога права.
  • Жалба Комитету за права дјетета је посљедњи инструмент који имаш на располагању − ако држава не пружи одговарајући одговор на твој захтјев или жалбу. Запамти: На располагању имаш једну годину да пошаљеш жалбу Комитету, након што си исцрпио/исцрпјела све правне љекове у Црној Гори.
  • Шта можеш очекивати од Комитета? Комитет ће послати препоруке и смјернице твојој држави како би се најбоље заштитила твоја права.

Комуникациона процедура пред комитетом УН-а за права дјетета

  1. Ако сматраш да су државни органи прекршили било које твоје право, које је садржано у Конвенцији о правима дјетета или у протоколима Конвенције, можеш се обратити Организацији Уједињених Нација (УН).
  2. Након што си, без успјеха, исцрпио/исцрпјела све правне љекове пред црногорским судовима или институцијама, имаш једну годину да уложиш жалбу против твоје државе пред међународним Комитетом УН за права дјетета, у циљу заштите твојих права. Формулар за подношење жалбе комитету
  3. Жалбу Комитету за права дјетета можете уложити ти или твој заступник. Ово је е-маил за слање жалбе Комитету: црц@охцхр.орг
  4. Ако Комитет прихвати твоју жалбу, она ће бити размотрена. Твоја држава ће бити информисана, али јој неће бити откривен твој идентитет, осим уколико не даш пристанак за то
  5. Држава је у обавези да одговори Комитету у што краћем року.
  6. Комитет може пружити помоћ свим странама у поступку како би се дошло до „пријатељске нагодбе” или рјешења. Ако се постигне споразум, поступак се окончава.
  7. Ако се не постигне споразум, Комитет ће послати своје мишљење и препоруке држави, што је прије могуће.
  8. Држава је у обавези да озбиљно узме у обзир препоруке и коментаре Комитета.
  9. Држава мора у писменој форми да објасни које ће активности предузети како би испунила препоруке Комитета и како би се позабавила повредама права које је Комитет проучавао. Такође, држава је у обавези да достави одговор што је прије могуће, а најкасније за шест мјесеци.
  10. Комитет УН надзираће реакцију државе и акције које она предузима како би се увјерио да она поштује његове препоруке.

Истражни поступак

  • Комитет за права дјетета може иницирати повјерљиву истрагу против државе Црне Горе ако Комитет добије информације о озбиљним повредама дјечјих права од стране надлежних органа Црне Горе.
  • Комитет може именовати једног или више својих чланова да спроведу истрагу и хитно извијесте о томе Комитет, а то може укључити и посјету Црној Гори.
  • Твој поднесак може да буде написан на арапском, кинеском, енглеском, француском, руском или шпанском језику.
  • Документ треба да буде написан сажето и мора садржати доказе, е-маил: црц@охцхр.орг.
  • Комитет ће држави послати налазе истраге заједно с евентуалним коментарима и препорукама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?