Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prava djeteta u međunarodnom pravu

Objavljeno: 20.11.2018. 12:45 Autor: MP

Dječja prava u međunarodnom pravu

„Sva djeca od rođenja do 18 godina starosti zaštićena su po međunarodnom pravu: konvencija o pravima djeteta (1989). sva djeca imaju ista prava. Vlada, porodice i sva lica oko njih moraju da ih štite i tretiraju na odgovarajući način.”

Dječja prava priznata su na međunarodnom nivou kroz međunarodne sporazume, koje su vlade ratifikovale. Crna Gora ratifikovala je Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (ECHR) i Konvenciju o pravima djeteta Ujedinjenih nacija (CRC), koje garantuju sveobuhvatnu zaštitu dječjih prava.

Evropska konvencija o ljudskim pravima (ECHR)

Evropska konvencija o ljudskim pravima iz 1950. (ECHR) međunarodni je sporazum koji daje niz prava kako odraslima tako i djeci. Crna Gora je ratifikovala ovu Konvenciju 2004. godine. To znači da djeca mogu da se žale pred crnogorskim sudovima ukoliko su im prekršena prava, a ako se žalba odbije, mogu se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Prava koja se navode u Konvenciji uključuju i: pravo na život, pravo na zaštitu od torture i bilo kog okrutnog i ponižavajućeg postupanja, slobodu od ropstva, pravo na pravično suđenje, pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života i pravo na obrazovanje.

Konvencija o pravima djeteta (CRC)

Crna Gora je 2006. godine ratifikovala Konvenciju o pravima djeteta, donesenu u okviru Ujedinjenih nacija.

Konvencija garantuje sveobuhvatnu zaštitu i prava za svako dijete na svijetu, pravo na život, opstanak i razvoj, pravo da učestvuje i ispuni svoje potencijale. Konvencija uspostavlja standarde za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, socijalne usluge i kaznene zakone i uspostavlja pravo djece da se čuje njihov glas o odlukama koje ih se tiču.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?