Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Права дјетета у међународном праву

Објављено: 20.11.2018. 12:45 Аутор: МП

Дјечја права у међународном праву

„Сва дјеца од рођења до 18 година старости заштићена су по међународном праву: конвенција о правима дјетета (1989). сва дјеца имају иста права. Влада, породице и сва лица око њих морају да их штите и третирају на одговарајући начин.”

Дјечја права призната су на међународном нивоу кроз међународне споразуме, које су владе ратификовале. Црна Гора ратификовала је Европску конвенцију о људским правима (ЕЦХР) и Конвенцију о правима дјетета Уједињених нација (ЦРЦ), које гарантују свеобухватну заштиту дјечјих права.

Европска конвенција о људским правима (ЕЦХР)

Европска конвенција о људским правима из 1950. (ЕЦХР) међународни је споразум који даје низ права како одраслима тако и дјеци. Црна Гора је ратификовала ову Конвенцију 2004. године. То значи да дјеца могу да се жале пред црногорским судовима уколико су им прекршена права, а ако се жалба одбије, могу се жалити Европском суду за људска права.

Права која се наводе у Конвенцији укључују и: право на живот, право на заштиту од тортуре и било ког окрутног и понижавајућег поступања, слободу од ропства, право на правично суђење, право на поштовање приватног и породичног живота и право на образовање.

Конвенција о правима дјетета (ЦРЦ)

Црна Гора је 2006. године ратификовала Конвенцију о правима дјетета, донесену у оквиру Уједињених нација.

Конвенција гарантује свеобухватну заштиту и права за свако дијете на свијету, право на живот, опстанак и развој, право да учествује и испуни своје потенцијале. Конвенција успоставља стандарде за образовање, здравствену заштиту, социјалне услуге и казнене законе и успоставља право дјеце да се чује њихов глас о одлукама које их се тичу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?