Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan Info dan o programu Horizont 2020 u organizaciji Evropske komisije

Objavljeno: 30.11.2018. 02:24 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

U Podgorici je danas, 29. novembra, održan Info dan o EU programu za istraživanje i inovacije, Horizont 2020, sa fokusom na oblast društvenog izazova 2 (Sigurnost hrane, održiva poljoprivreda, marinska i pomorska istraživanja i bioekonomija) i poziva namijenjenih inovacijama u preduzećima.

Seminar je organizovala Evropska komisija, u okviru svog programa podrške za međunarodnu saradnju, zajedno sa Ministarstvom nauke.

Ministarstvo nauke


Učesnici na seminaru imali su prilike da od voditelja, dr Georga Bonasa iz Grčke, saznaju osnovne činjenice o ovom najvećem programu za finansiranje inovacija i da u uđu u detalje konkursa koji je otvoren 16. oktobra, sa rokom predaje projekata do 23. januara 2019. (detalje poziva vidjeti ovdje ) Težište pažnje predavača bilo je na “dešifrovanju” teksta konkursa, razumijevajući šta Evropska komisija očekuje od projekata, koja vrsta partnera treba da da svoj doprinos u konzorcijumu i kakav je očekivani uticaj projekta na određeni društveni izazov.

U poslijepodnevnom dijelu programa bilo je riječi o nekoliko šema finansiranja inovativnih projekata, naime u okviru Evropskog savjeta za inovacije (EIC): Instrument za mala i srednja preduzeća, Brza staza ka inovacijama, i Horizont 2020 nagrade za inovativna rješenja.

Nacionalna koordinatorka za H2020 u Ministarstvu nauke, Branka Žižić predstavila je mogućnosti finansiranja projekata za „treće strane“ , a predstavila je i Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) s naglaskom na programe edukacije i obuka za studente, istraživače i inovatore u okviru EIT inovativnih habova.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?