Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Инфо дан о програму Хоризонт 2020 у организацији Европске комисије

Објављено: 30.11.2018. 02:24 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

У Подгорици је данас, 29. новембра, одржан Инфо дан о ЕУ програму за истраживање и иновације, Хоризонт 2020, са фокусом на област друштвеног изазова 2 (Сигурност хране, одржива пољопривреда, маринска и поморска истраживања и биоекономија) и позива намијењених иновацијама у предузећима.

Семинар је организовала Европска комисија, у оквиру свог програма подршке за међународну сарадњу, заједно са Министарством науке.

Ministarstvo nauke


Учесници на семинару имали су прилике да од водитеља, др Георга Бонаса из Грчке, сазнају основне чињенице о овом највећем програму за финансирање иновација и да у уђу у детаље конкурса који је отворен 16. октобра, са роком предаје пројеката до 23. јануара 2019. (детаље позива видјети овдје ) Тежиште пажње предавача било је на “дешифровању” текста конкурса, разумијевајући шта Европска комисија очекује од пројеката, која врста партнера треба да да свој допринос у конзорцијуму и какав је очекивани утицај пројекта на одређени друштвени изазов.

У послијеподневном дијелу програма било је ријечи о неколико шема финансирања иновативних пројеката, наиме у оквиру Европског савјета за иновације (ЕИЦ): Инструмент за мала и средња предузећа, Брза стаза ка иновацијама, и Хоризонт 2020 награде за иновативна рјешења.

Национална координаторка за Х2020 у Министарству науке, Бранка Жижић представила је могућности финансирања пројеката за „треће стране“ , а представила је и Европски институт за иновације и технологију (ЕИТ) с нагласком на програме едукације и обука за студенте, истраживаче и иноваторе у оквиру ЕИТ иновативних хабова.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?