Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Javni poziv za prijavljivanje kandidata za članstvo u Komitetu za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT)

Objavljeno: 04.12.2018. 23:34 Autor: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja upućuje

JAVNI POZIV

za prijavljivanje kandidata za članstvo u Komitetu za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT)

Ministarstvo zdravlja – Generalni direktorat za zdravstvenu zaštitu može predložiti tri kandidata za članstvo u Komitetu za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Parlamentarna skupština, podsjećajući na svoju Rezoluciju 1248 (2001) i Preporuku 1323 (1997), naglašava izuzetnu važnost koju pridaje radu Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), nadzornog organa ustanovljenog na osnovu Evropske konvencije o sprečavanju mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja iz 1987. godine (ETS br. 126) Ovo tijelo, koje ima mandat da vrši periodične i ad hoc posjete svim mjestima pritvora na teritoriji ugovornih strana, ima važan praktičan doprinos iskorjenjivanju mučenja i nehumanog i ponižavajućeg postupanja u svim državama članicama Savjeta Evrope.

Stalni autoritet CPT-a zavisi od moralnog stanja, profesionalnih kvalifikacija i ličnih implikacija svih članova - po jedan član iz svake ugovorne strane.

Članove imenuje Komitet ministara na predlog odbora Skupštine Savjeta Evrope (PSSE) .

Generalni sekretar Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) dostavio je informaciju da dosadašnjem članu Komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja ističe mandat 19. decembra 2019. godine, uz nemogućnost ponovnog reizbora.

U vezi sa tim, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore dostavilo je poziv Generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ( PSSE) za prijavljivanje tri kandidata za članstvo u Komitet za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), a u skladu sa članom 5, tačka 1 Evropske konvencije o sprečavanju mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Od kandidata se, između ostalog, očekuje da budu ličnosti visokih moralnih kvaliteta i prepoznate kompetencije u uz preporuku da imaju iskustvo u oblasti sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Prilikom izbora vodi se računa o rodnoj ravnopravnosti kandidata.

Rezolucija 2160 (2017) propisuje da posebna pažnja treba da bude posvećena poznavanju jezika kandidata, kako bi bili u mogućnosti da na efektan način obavljaju svoju dužnost člana Komiteta. Planirano je da Parlamentarna skupština obrati posebnu pažnju na ovaj aspekt, i to određivanjem da li kandidat ispunjava minimalne zahtjeve za poznavanje jezika.

Radne biografije kandidata treba da budu dostavljene u word formatu, na engleskom i francuskom jeziku, u skladu sa formatom* koji je sastavni dio ovog poziva. 

Detaljnije informacije o Komitetu, načinu izbora članova i njihovom mandatu, kao i formular za prijavu kandidata, dostupni su u prilogu.

Rok za dostavljanje predloga je osam dana od dana objavljivanja ovog poziva na internet stranici Ministarstva zdravlja.

Predlaganje kandidata/kinje sa dokumentacijom dostavlja se isključivo lično na arhivu Ministarstva zdravlja, koja se nalazi na adresi Rimski trg, br. 46, 81 000 – Podgorica sa napomenom: Predlaganje člana/ce za članstvo u Komitetu za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT)

Predlog člana/ice biće razmatran samo ako je dostavljen uz svu potrebnu dokumentaciju, u naznačenom roku.

PRILOG:

Rezolucija 1540 (2007) - Unapređenje procedure izbora CPT članova

*Forma za radnu biografiju za prijavljivanje kandidata za članstvo u Komitetu za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT)

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?