Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за пријављивање кандидата за чланство у Комитету за спрјечавање мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ)

Објављено: 04.12.2018. 23:34 Аутор: Министарство здравља

Министарство здравља упућује

ЈАВНИ ПОЗИВ

за пријављивање кандидата за чланство у Комитету за спрјечавање мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ)

Министарство здравља – Генерални директорат за здравствену заштиту може предложити три кандидата за чланство у Комитету за спрјечавање мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ).

Парламентарна скупштина, подсјец́ајуц́и на своју Резолуцију 1248 (2001) и Препоруку 1323 (1997), наглашава изузетну важност коју придаје раду Европског комитета за спречавање мучења и нечовјечног или понижавајуц́ег поступања или кажњавања (ЦПТ), надзорног органа установљеног на основу Европске конвенције о спречавању мучења и нечовјечног или понижавајуц́ег поступања или кажњавања из 1987. године (ЕТС бр. 126) Ово тијело, које има мандат да врши периодичне и ад хоц посјете свим мјестима притвора на територији уговорних страна, има важан практичан допринос искорјењивању мучења и нехуманог и понижавајуц́ег поступања у свим државама чланицама Савјета Европе.

Стални ауторитет ЦПТ-а зависи од моралног стања, професионалних квалификација и личних импликација свих чланова - по један члан из сваке уговорне стране.

Чланове именује Комитет министара на предлог одбора Скупштине Савјета Европе (ПССЕ) .

Генерални секретар Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) доставио је информацију да досадашњем члану Комитета за спречавање мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања истиче мандат 19. децембра 2019. године, уз немогућност поновног реизбора.

У вези са тим, Министарство вањских послова Црне Горе доставило је позив Генералног секретара Парламентарне скупштине Савјета Европе ( ПССЕ) за пријављивање три кандидата за чланство у Комитет за спречавање мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ), а у складу са чланом 5, тачка 1 Европске конвенције о спречавању мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања.

Од кандидата се, између осталог, очекује да буду личности високих моралних квалитета и препознате компетенције у уз препоруку да имају искуство у области спречавање мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања.

Приликом избора води се рачуна о родној равноправности кандидата.

Резолуција 2160 (2017) прописује да посебна пажња треба да буде посвећена познавању језика кандидата, како би били у могућности да на ефектан начин обављају своју дужност члана Комитета. Планирано је да Парламентарна скупштина обрати посебну пажњу на овај аспект, и то одређивањем да ли кандидат испуњава минималне захтјеве за познавање језика.

Радне биографије кандидата треба да буду достављене у wорд формату, на енглеском и француском језику, у складу са форматом* који је саставни дио овог позива. 

Детаљније информације о Комитету, начину избора чланова и њиховом мандату, као и формулар за пријаву кандидата, доступни су у прилогу.

Рок за достављање предлога је осам дана од дана објављивања овог позива на интернет страници Министарства здравља.

Предлагање кандидата/киње са документацијом доставља се искључиво лично на архиву Министарства здравља, која се налази на адреси Римски трг, бр. 46, 81 000 – Подгорица са напоменом: Предлагање члана/це за чланство у Комитету за спрјечавање мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ)

Предлог члана/ице биће разматран само ако је достављен уз сву потребну документацију, у назначеном року.

ПРИЛОГ:

Резолуција 1540 (2007) - Унапређење процедуре избора ЦПТ чланова

*Форма за радну биографију за пријављивање кандидата за чланство у Комитету за спрјечавање мучења и нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ)

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?