Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Šanse i izazovi integracije Zapadnog Balkana

Objavljeno: 05.12.2018. 17:40 Autor: Ministarstvo ekonomije
“Predpristupni pregovori, uz kvalitetno korišćenje sredstava iz predpristupnih fondova, predstavljaju neke od najboljih mehanizama za dodatno unapređenje kapaciteta jedne države i usvajanje evropskih standarda”, kazao je Radosav Babić, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije na Samitu EU – Zapadni Balkan, koji je održan u Briselu.

U saradnji sa Programom Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP) i Evropskom komisijom, a u organizaciji „Friends of Europe“, na temu proširenja, integracija i izazova transformacija, održan je Samit EU – Zapadni Balkan. 

Ovogodišnji Samit okupio je predstavnike Evropske komisije, nadležnih ministarstava iz regiona, kao i međunarodnih organizacija i institucija, da razmijene mišljenja i ideje sa predstavnicima privrede i civilnog društva. 

U ime Ministarstva ekonomije, Samitu je prisustvovao generalni direktor Radosav Babić, koji je imao izlaganje na panelu o aktivnostima povezivanja Zapadnog Balkana, regionalnim infrastrukturnim investicionim projektima, kao i o jačanju ekonomskih veza između samih zemalja regiona, ali i sa državama članicama EU. 

„Crna Gora je zaista mnogo uradila na polju izgradnje institucionalne infrastrukture, ali i sveukupnog ekonomskog rasta i razvoja, posebno od obnove nezavisnosti, kao i da bi usvojena Strategija EU za Zapadni Balkan trebalo da predstavlja jasnu podršku i ohrabrenje kako za Crnu Goru, tako i za sve zemlje regiona“, istakao je Babić.


Kada je u pitanju reforma ekonomskog razvoja zasnovanog na znanju, gospodin Babić je podsjetio da je Ministarstvo ekonomije Vlade Crne Gore ove godine usvojilo Strategiju za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća za period 2018-2022 godine, prepoznatu i pozitivno ocijenjenu i u Aktu o malim i srednjim preduzećima, kao strateškog dokumenta MSP politike u EU, ali i da će naredne godine raditi na Strategiji za cjeložitovno preduzetničko učenje za naredni petogodišnji period, uvijek vodeći računa o usklađenošću sa Programom ekonomskih reformi i Pravcima razvoja Crne Gore. 

Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana obavezale su se na zajedničku saradnju u cilju unapređenja ekonomske saradnje i daljih integracija, i potvrdili sprovođenje višegodišnjeg Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, u skladu sa Strategijom JIE 2020, pravnim okvirom CEFTE, kao i pojedinačnim Sporazumima o Stabilizaciji i Pridruživanju.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?