Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шансе и изазови интеграције Западног Балкана

Објављено: 05.12.2018. 17:40 Аутор: Министарство економије
“Предприступни преговори, уз квалитетно коришћење средстава из предприступних фондова, представљају неке од најбољих механизама за додатно унапређење капацитета једне државе и усвајање европских стандарда”, казао је Радосав Бабић, генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије на Самиту ЕУ – Западни Балкан, који је одржан у Бриселу.

У сарадњи са Програмом Уједињених Нација за развој (УНДП) и Европском комисијом, а у организацији „Фриендс оф Еуропе“, на тему проширења, интеграција и изазова трансформација, одржан је Самит ЕУ – Западни Балкан. 

Овогодишњи Самит окупио је представнике Европске комисије, надлежних министарстава из региона, као и међународних организација и институција, да размијене мишљења и идеје са представницима привреде и цивилног друштва. 

У име Министарства економије, Самиту је присуствовао генерални директор Радосав Бабић, који је имао излагање на панелу о активностима повезивања Западног Балкана, регионалним инфраструктурним инвестиционим пројектима, као и о јачању економских веза између самих земаља региона, али и са државама чланицама ЕУ. 

„Црна Гора је заиста много урадила на пољу изградње институционалне инфраструктуре, али и свеукупног економског раста и развоја, посебно од обнове независности, као и да би усвојена Стратегија ЕУ за Западни Балкан требало да представља јасну подршку и охрабрење како за Црну Гору, тако и за све земље региона“, истакао је Бабић.


Када је у питању реформа економског развоја заснованог на знању, господин Бабић је подсјетио да је Министарство економије Владе Црне Горе ове године усвојило Стратегију за развој микро, малих и средњих предузећа за период 2018-2022 године, препознату и позитивно оцијењену и у Акту о малим и средњим предузећима, као стратешког документа МСП политике у ЕУ, али и да ће наредне године радити на Стратегији за цјеложитовно предузетничко учење за наредни петогодишњи период, увијек водећи рачуна о усклађеношћу са Програмом економских реформи и Правцима развоја Црне Горе. 

Економије земаља Западног Балкана обавезале су се на заједничку сарадњу у циљу унапређења економске сарадње и даљих интеграција, и потврдили спровођење вишегодишњег Акционог плана за регионални економски простор, у складу са Стратегијом ЈИЕ 2020, правним оквиром ЦЕФТЕ, као и појединачним Споразумима о Стабилизацији и Придруживању.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?