Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

PRAVA DJETETA U MEĐUNARODNOM PRAVU

Objavljeno: 24.12.2018. 13:00 Autor: Lj.J

Sva djeca od rođenja do 18 godina starosti zaštićena su po međunarodnom pravu.

“Sva djeca imaju ista prava. Vlada, porodice i sva lica koja su u kontaktu sa djecom moraju da ih štite i tretiraju na odgovarajući način.” Konvencija o pravima djeteta (1989).

Dječja prava priznata su na međunarodnom nivou kroz međunarodne sporazume, koje su vlade ratifikovale. Crna Gora ratifikovala je Konvenciju o pravima djeteta (CRC), usvojenu u okrilju Ujedinjenih nacija, te Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (ECHR), kao I brojne druge međunarodne i regionalne sporazume koji garantuju sveobuhvatnu zaštitu dječjih prava.


ZAPAMTI

  • Imaš pravo na život, opstanak i razvoj, to je to dar koji pripada samo tebi i, po zakonu, niko ti ga ne može oduzeti.
  • Imaš pravo na ime, državljanstvo, da znaš ko su ti roditelji i pravo da se oni brinu o tebi.
  • Imaš pravo na svoje mišljenje i ideje i treba ti se omogućiti da ih slobodno izraziš.
  • Imaš pravo da budeš uključen/a u donošenje odluka koje te se tiču.
  • Imaš pravo na pristup pravdi, kao i pravo na slobodu i bezbjednost.
  • Imaš pravo da budeš zaštićen/a od svih oblika nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja i da ne budeš zloupotrijebljen/a ili loše tertian/a.
  • Imaš pravo na privatnost.

Ovo su samo neka od prava koje garantuju međunarodni i regionalni dokumenti koji se odnose na zaštitu tvojih prava.

Konvencija o pravima djeteta (CRC)

Crna Gora je 2006. godine ratifikovala Konvenciju o pravima djeteta. Konvencija garantuje sveobuhvatnu zaštitu prava za svako dijete na svijetu, uključujući pravo na život, opstanak i razvoj, pravo djeteta da se njegovo mišljenje čuje u svim radnjama i postupcima koji ga se tiču, pravo djeteta da se poštuje njegov nabolji interes, kao i pravo na jednaku zaštitu prava. Konvencija uspostavlja i standarde za poštovanje prava djece u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, socijalne i dječije zaštite, pravosuđa i dr. Crna Gora je ratifikovala i opcione protokole uz Konvenciju. Posebno je značajan Opcioni Protokol o komunikacijskim procedurama koji daje mogućnost djeci da se obrate Komitetu za prava djeteta, onda kada zaštitu svojih prava ne mogu da ostvare pred domaćim sudovima.

 

Evropska konvencija o ljudskim pravima (ECHR)

Crna Gora je 2004. godine ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koja garantuje niz prava, kako odraslima, tako i djeci. Prava koja se navode u Konvenciji uključuju i: pravo na život, pravo na zaštitu od torture i bilo kog drugog okrutnog i ponižavajućeg postupanja, slobodu od ropstva, pravo na pravično suđenje, pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, kao i pravo na obrazovanje. Jednako kao i odrasla lica, djeca mogu da se žale pred crnogorskim sudovima, a onda kada zaštitu svojih prava ne mogu da ostvare pred domaćim sudovima mogu se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?