Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obilježeno 30 godina od prvog izvođenja predstave „Potonja ura Njegoševa”

Objavljeno: 25.12.2018. 03:53 Autor: MKU
Večeras je u Biljardi obilježeno 30 godina od prvog izvođenja kultne predstave „Potonja ura Njegoševa”.

Na svečanom obilježavanju jubileja govorili su: ministar kulture Aleksandar Bogdanović, prof. dr Sonja Tomović, Blagota Eraković i direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović.

Ministar Bogdanović je istakao da su rijetka dijela pozorišne umjetnosti koja su uspijevala da se trideset godina održe na sceni, kao što je to slučaj sa predstavom „Potonja ura Njegoševa” - “zanimanje publike za ovu monodrama jednako je odoljevalo društveno-političkim turbulencijama, kao što je istrajavalo i u smjenama pozorišnih trendova i estetika”.

“Između ostalog, tokom posljednje tri decenije susretali smo se, kako u umjetnosti tako i u nauci o književnosti, sa brojnim pokušajima izmiještanja Njegoša iz korpusa crnogorske literature i kulture uopšte. Predstava „Potonja ura Njegoševa” na ubjedljiv je način godinama potvrđivala ono što je istorijska i kultorološka činjenica, da Njegoševo djelo u svom značenjskom i jezičkom sloju predstavlja najautentičniji izraz crnogorskog bića. Posebno je važno što je u ovoj predstavi ta situiranost Njegoša u njegovo prirodno kulturno i nacionalno okruženje lišena svake proizvoljnosti, istorijske i književne neutemeljenosti, kao što je relaksirana i od svakog ideološkog i dnevno-političkog uticaja. Jednostavno, predstava „Potonja ura Njegoševa” suočava nas sa vladarom i pjesnikom koji se nalazi na kraju svog životnog puta i koji sa te tačke vidi mnogo dalje “no oni pod brdom”. Tomović, Eraković i Marunović, svako u svom umjetničkom izrazu, ostavili su jedno moguće tumačenje tog iskustvom i dramom bremenitog trenutka, postavljajući visoke standarde svim današnjim i budućim umjetničkim interpretacijama Njegoševog djela i života. Pogotovo onim izazovima koji se javljaju onda kada Njegošev lik imamo na sceni, što svuda, a posebno u Crnoj Gori, traži ne samo znanje i vještinu, već i izrazitu glumačku harizmu”, dodao je ministar Bogdanović.

Pozorišna predstava, monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića, u režiji Blagote Erakovića. U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrana je više od 1500 puta širom svijeta.

Organizatori scenskog performansa povodom proslave jubileja, 30 godina od prvog izvođena kultne predstave „Potonja ura Njegoševa” su Narodni muzej Crne Gore i Prijestonica Cetinje.

Pokrenite
Foto galerija

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?